Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2016-2017


comuna Pârscov, județul Buzău

Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu", Pârscov

O medie de 180 elevi în gimnaziu reprezintă mult pentru o școală din mediul rural. În colective mari, șansa ca fiecare să lucreze individual crește în condițiile în care profesorul poate apela la tehnologie pentru susținerea orei.

Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu", Pârscov

FOTO: La Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu", Pârscov, elevii pot realiza animații, pot aplica sunete, texte, lucruri care le dezvoltă capacitatea de creație, originalitatea, imaginația.


Despre localitate O comună cât un mic oraș. Situată în zona Subcarpaților de Curbură, pe Valea Buzăului, localitatea Pârscov păstrează vestigii istorice din perioada Halstatt (secolele al XII-lea–al V-lea î.Hr.), din cultura Monteroru (mileniile al III-lea și al II-lea î.Hr.), precum și sit-ul „Piatra cu Lilieci”, din Epoca Bronzului sau din perioada geto-dacică. În sec. al XIX-lea funcționa în comună o școală mixtă, cu 50 de elevi, potrivit istoricului Lahovari (1901:p.752). În prezent, în comună trăiesc 5.600 persoane, în scădere față de recensământul trecut. Grija pentru tradiție nu a ținut școala ancorată în trecut.

Despre școală

În întreaga școală învață aproximativ 180 elevi de gimnaziu, coordonați de 30 de cadre didactice. O școală rurală în care preocuparea pentru adaptarea la noile cerințe sociale rămâne la mare preț. 

21% dintre elevii școlii nu au acasă un calculator, iar 47% dintre ei nu au conexiune la internet, școala fiind singurul loc în care au acces la aceste dotări și rețele.

„Pentru școala noastră, una dintre cele mai mari provocări rămâne pregătirea elevilor pentru adaptarea lor la actualele, dar și la viitoarele condiții evolutive ale vieții contemporane. Aceasta impune necesitatea plasării copiilor în centrul unor experiențe integrate de studiu, învățare, comunicare, evoluție și trăire, având la dispoziție tehnologia necesară”, motiva în luna mai 2016, directorul Aurora Mihalcea înscrierea în competiția Digitaliada, adăugând: „Școala a considerat că are un avantaj în pregătirea cadrelor didactice.”

Profesorii erau conștienți de importanța digitalului în procesul de predare, iar o parte dintre aceștia erau specializați în lucrul cu aplicații digitale educative, unele complexe, precum GeoGebra, astfel încât cunoașteau beneficiile acestora, dar nu le puteau aplica la clasă, din lipsa echipamentelor adecvate.

Astfel, din propria experiență, unii profesori din școală știau că aplicațiile digitale cu componentă educațională îi vor ajuta pe elevi să înțeleagă mai bine concepte abstracte și să-și dezvolte imaginația și capacitatea de creație. Când a apărut oportunitatea oferită de proiectul Digitaliada, nu au stat prea mult pe gânduri pentru a se înscrie. Astăzi au ajuns să aibă și o tablă interactivă (smart board), pe lângă cele 28 de tabletele individuale pe care le folosesc elevii și alte dotări.

Școala „Vasile Voiculescu” din Pârscov, în imagini

Povestea Digitaliada

Prin proiectul Digitaliada, Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu”, Pârscov, județul Buzău, a beneficat de un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesori: 28 tablete, laptop, videoproiector, ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliada.

Pentru școala Pârscov, una dintre cele mai mari provocări e reprezentată de pregătirea elevilor pentru adaptarea lor la actualele, dar și la viitoarele condiții evolutive ale vieții contemporane. Aceasta impune necesitatea plasării copiilor în centrul unor experiențe integrate de studiu, învățare, comunicare, evoluție și trăire, având la dispoziție tehnologia necesară.

Școala a considerat că are un avantaj în pregătirea cadrelor didactice, după cum explica directorul Aurora Mihalcea încă de la depunerea documentației. 

Profesorii apreciază că, prin materialele puse la dispoziție în proiect, elevii pot realiza animații, pot aplica sunete, texte, lucruri care le dezvoltă capacitatea de creație, originalitatea, imaginația și, „în final, unii chiar învață să programeze”, potrivit Rodicăi Dodan, profesor TIC la aceeași școală. Noile tehnologii sunt extrem de utile și când vine vorba de evaluarea și testarea cunoștințelor acumulate de elevi.

Actualul director al Școlii Gimnaziale Pârscov este prof. Aurora Mihalcea, care susține activitățile inițiate prin proiectul Digitaliada.

„Includerea instituției în pilotul Digitaliada a permis accesul la tehnologie copiilor din comuna noastră și a adus beneficii atât școlii, cat și comunității locale”, a adaugat Mărioara Simion, profesor și, pentru o scurtă perioadă, director al școlii.

Profesorii de matematică și TIC, Școala „Vasile Voiculescu”

Domnul profesor Georgian Crăciun, cunoscut în comunitatea GeoGebra încă dinainte de accesarea proiectului Digitaliada, cunoștea avantajele utilizării aplicațiilor digitale la clasă, astfel încât s-a bucurat să își poată folosi cunoștințele și experiența în mod practic, la orele de matematică, în activitățile cu elevii. Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu”, Pârscov, județul Buzău, a beneficiat de un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesori: 28 tablete, laptop, videoproiector, ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliada.

Elevii sunt puși în centrul atenției. Este ceea ce încearcă fiecare dintre profesori, atât la matematică, precum și la disciplina TIC. Lucrul individual devine astfel posibil, cu ajutorul tabletelor, constată atât profesorul de matematică Marius Frățilă, precum și cel de TIC, Rodica Dodan.

Date de contact

Școala Gimnaziala „Vasile Voiculescu” Pârscov, Sat Pârscov, nr. 1241, Comuna Pârscov, județul Buzău

Pagină web: scoalapirscov.ro

Email: scoalapirscov[at]yahoo.com

Director: Aurora Mihalcea

 

***

Școala gimnazială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov, județul Buzău, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.