Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2017-2018


Sâncraiu de Mureș, județul Mureș

Școala Gimnazială Comuna Sâncraiu de Mureș

Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș este o școală care a dat oameni de succes, este școala pe care o parte dintre profesorii de azi au urmat-o și pe care, la rândul lor, o urmează copiii acestora.

Școala Gimnazială Comuna Sâncraiu de Mureș

FOTO: Sală de clasă la Sâncraiu de Mureș


O școală bună se transmite din generație în generație.  

Despre localitate

Comuna Sâncraiu de Mureș este așezată pe malul drept al Râului Mureș, la vest de municipiul Târgu Mureș, fiind o comună suburbană a acestuia. Localitatea Sâncraiu de Mureș este atestată documentar în anul 1293 cu numele de Sancta Rege, iar acestea sunt informațiile pe care internetul le oferă despre mica așezare de lângă marele oraș.

 

Despre școală

În schimb, societatea informatizată a ultimilor ani a impus folosirea tehnologiei și a conținutului digital în procesul didactic. Instruirea asistată de calculator a devenit una dintre metodele de învățământ de bază în procesul didactic modern folosit la clasă, în școala din comună. Comunitatea a înțeles că asistarea procesului de învățământ cu calculatorul ajută la predarea unor lecții de comunicare, de noi cunoștințe, dar și aplicarea, consolidarea și verificarea noilor cunoștințe.

Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș în imagini

Directorul școlii: Un om dinamic, ambițios și optimist, care a înțeles că viitorul este digital. „Educația digitală este o completare a metodelor de predare și evaluare clasice sau moderne, necesară și obligatorie în ziua de azi, care ar trebui să existe permanent în fiecare școală”, declară domnul Alin Florin Danciu, directorul Școlii Gimnaziale Sâncraiu de Mureș.

Povestea Digitaliada

Într-o școală conectată la tehnologie, proiectul Digitaliada este văzut ca unul care se suprapune perfect peste nevoile elevilor și ale profesorilor din școală. Într-un astfel de context „rezultatele elevilor din școala noastră care participă la concursurile de matematică și informatică vor fi clar îmbunătățite”, este de părere directorul Alin Florin Danciu.

Așteptările sunt mari, profesorii de la Sâncraiu de Mureș vor, cu ajutorul proiectului Digitaliada, să facă școala mai atractivă și să reducă rata abandonului școlar. Prin proiectul Digitaliada, școala a primit 30 de tablete complet echipate cu aplicații digitale educative, un laptop, un videoproiector și ecran de proiecție.

Profesorii de Matematică și T.I.C.

„În ziua de azi, calculatorul este folosit pentru dezvoltarea capacităților de comunicare, pentru colectarea, selectarea, sintetizarea și prezentarea informațiilor, pentru tehnoredactarea unor referate. Astfel, elevii își dezvoltă capacitatea de a aprecia critic acuratețea și corectitudinea informațiilor dobândite din diverse surse”, acestea sunt cuvintele unui director de școală din mediul rural, România, 2017, Alin Florin Danciu.

Când profesorii întind mâna tehnologiei, copiii ies de pe băncile școlii pregătiți să facă față provocărilor de „oameni mari”. În cei 38 de ani de activitate în învățământ, Emil Constantin Novac, profesor de matematică la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, a reușit să insufle elevilor săi pasiunea pentru matematică, având elevi cu nota 10 la examenul de admitere și elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de matematică. „Pentru mine, educația digitală este educația viitorului, o alternativă a educației tradiționale”, conchide domnul profesor, un veteran în breaslă. 

„Am început să predau TIC ca opțional încă din 2005 și mi-am dat seama că elevilor le place această materie. Au dobândit competențe în identificarea elementelor specifice sistemelor informatice, prelucrarea informației în format digital și elaborarea de produse informatice care dezvoltă spiritul inventiv și creativ. Predarea TIC-ului în școala noastră i-a făcut pe elevii noștri să se adapteze mai ușor în societatea modernă”, susține Constanța Domokos, profesor de T.I.C. la Școla Gimnazială Sâncraiu de Mureș.

Szasz Szilard, profesor de matematică și T.I.C. la școala din Sâncraiu de Mureș este un om flexibil, cucerit de digital pentru că îi ajută pe elevi să se dezvolte personal. „Consider că este de datoria noastră, a profesorilor, să învățăm, la rândul nostru, în fiecare zi. Să ne facem și noi temele și să ne punem la curent cu toate noutățile care ar putea face educare copiilor mai interactivă, mai aplicată, mai actuală”, consideră proful de mate.

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș


Date de contact

Școala Gimnazială Comuna Sâncraiu de Mureș
E-mail: scoalasancrai[at]yahoo[dot]com
Telefon: +40265316702
Director: Alin Florin Danciu

***

Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.