Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2016-2017


comuna Mogoșești-Siret, județul Iași

Școala Gimnazială Muncelu de Sus

La Școala Gimnazială din Muncelu de Sus, când au fost puși prima oară în fața tabletelor, elevii se așezau pe jos, pe podea, butonând, atât erau de captivați.

Școala Gimnazială Muncelu de Sus

FOTO: Școala din Muncelu de Sus consideră implicarea comunități extrem de importantă pentru educație. Poate nu întâmplător profesorii de aici au decis să împartă tabletele cu școala-soră din comună.


Despre localitate

Muncelu de Sus și Mogoșești Siret sunt două sate învecinate din Lunca Siretului, situate în comuna Mogoșești-Siret, în partea de vest a județului Iași, nu departe de Pașcani.

Despărțite doar de unele ulițe, nu există distanță nelocuită între satele comunei Mogoșești-Siret, în care trăiesc aproximativ 3.800 locuitori.

Cel mai vechi atestat documentar, satul Muncelu de Sus apare în documente încă de la 1442, prin suretul de la Iliaș Vodă și Ștefan Vodă. În 1471, locuitorii din partea de est a localității devenite comune au fost ridicați de Ștefan cel Mare la rangul de răzeși cu obligația de a "da sfoară-n țară" în cazul în care ar fi pătruns în țară invadatorii. Partea de vest era locuită de clăcași, care lucrau pământul boierimii.

Afllat la 4 km de centrul comunei, satul Muncelu de Sus se împarte în trei sectoare: Vale, Deal și Vie.


Despre școalăMisiunea Școlii Gimnaziale din Muncelu de Sus este de a asigura educație de calitate pentru toți copiii, bazată pe încredere și siguranță, printr-o colaborare strânsă cu comunitatea. Copiii nu mai sunt așa de mulți în comună, aproximativ 100 de elevi învață la Școala cu cls. I-VIII din Muncelu de Sus, în timp ce la Școala Gimnazială Mogoșești Siret învăță aproximativ 70.

La fel cu o serie de instituții de învățământ din România, și școlile din Mogoșești-Siret se confruntă cu problema absenteismului, precum și cu situații financiare precare în unele familii sau cu probleme sociale cauzate de un părinte alcoolic sau altfel de situații.

Pentru elevii care nu aveau rezultate atât de bune la învățătură, școala consideră că orice mijloc de a-i atrage să învețe reprezintă o șansă de nesperat. Așa cum aflăm de la intrare, de pe frontispiciu, unde are afișată misiunea, școala pune mare preț pe colaborarea cu comunitatea. Poate nu întâmplător, între școlile din comună nu există competiție instituțională, ci colaborare.

Pe școlile din cele satele Muncelu de Sus și Mogoșești-Siret (unde se alfă și centrul comunei) le despart 4 Km. Le unesc un corp profesoral comun și proiecte pe care le derulează solidar, chiar dacă doar una dintre școli e beneficiara formală. La orele de informatică, tabletele Digitaliada se împart între cele două școli.

Școala Gimnazială Muncelu de Sus în imagini

 

Povestea Digitaliada 

Prin proiectul Digitaliada, Școala Gimnazială din Muncelu de Sus, comuna Mogoșești-Siret, a primit un pachet compet pentru profesori și elevi, constând în 28 de tablete echipate cu aplicații educative digitale, un laptop, un videoproiector și un ecran de proiecție. Școala cu clasele I-VIII din Muncelu de Sus a fost beneficiara Digitaliada, însă mai avem o unitate școlară în comună, spune Sorinela Brumă, directorul celor două școli din satele învecinate.

„Când am mediatizat proiectul Digitaliada pe site-ul școlii, pe rețeaua de socializare și în presa locală, părinții copiilor de la cealaltă școală mi-au scris pe rețeaua de socializare: „de ce nu utilizăm și noi tabletele?”. Le-am răspuns: „Nicio problemă, o să utilizeze și copiii dvs tabletele.”, povestește Sorinela Brumă, directorul celor două unități școlare. Părinții își doreau să se implementeze acest proiect și la nivelul școlii unde învățau copiii lor, motiv pentru care am decis ca la orele de informatică aceste tablete să fie împărțite între Școala Muncelu de Sus și Școala Mogoșești Siret.

Ca în multe alte localități, școlile din comuna se confruntă propria lipsă a dotărilor, precum și cu situația financiară precară a familiilor din care provin unii elevi, care se văd nevoiți să trăiască în familii dezorganizate sau cu părinți care au probleme cu alcoolul.

Școala încearcă să suplinească, acolo unde este cazul, slaba implicare a familiilor sau problemele cu care se confruntă părinții sau copiii. În plus, profesorii conștientizează necesitatea ca elevii să aibă acces la informație, la comunicare, la nou.

Participarea la proiectul Digitaliada i-a făcut pe elevii de la Școlile Muncelu de Sus și Mogoșești Siret să-și îmbunătățească performanțele școlare prin utilizarea echipamentelor digitale în scopuri de învățare, prin eficientizarea timpului de lucru și creșterea atractivității unor materii.

Profesorii de matematică și TICNăscută în Pașcani, Iași, Sorinela Brumă conduce școala gimnazială din septembrie 2017. A făcut parte din mai multe proiecte finanțate cu fonduri europene. Este membru al Corpului Național de Experți în Management Educațional. De când a aflat de concursul Digitaliada, a considerat că această inițiativă se suprapune nevoilor elevilor și profesorilor. Pe parcursului activitățiii la catedră, în calitate de profesor sau director, a fost membru în diferite echite de proiecte, finanțate din fonduri europene, ceea ce i-a facilitat dezvoltarea abilităților de comunicare și a lucrului în echipă. 

Sorinela Brumă a urmat cursuri de tehnologia informației, iar proiectul i-a venit mănușă în noua activitate, de profesor TIC. Datorită proiectului, am reușit să obțin mai multe cunoștințe teoretice și, mai ales, practice, atât de necesare în munca de la catedră.

Profesorul Popa a început să predea matematica la Școala Gimnazială Muncelu de Sus din anul 2012. A obținut licența în Matematică în 2011 și cursuri de perfecționare în Managementul Clasei de Elevi, cursuri de TIC, cursuri de metode interactive de presare.

Matematica poate fi percepută drept o disciplină rigidă, spune dl prof. Popa, însă prin jocurile digitale și aplicațiile furnizate de Digitaliada, a devenit o disciplină plăcută, atât pentru elevi, profesori, cât și pentru părinți.  

„Având tableta, mi-am permis să mă joc și eu pe ea, să văd cum e, fiind mai greu pentru noi, adulții, să lucrăm pe tabletă. Descoperirea mea a fost mai intensă la geometrie, unde mi-am dat seama că matematica, în general, poate fi înțeleasă într-un mod mult mai plăcut, pe înțelesul tuturor. Am uttilizat GeoGebra îndeosebi la aplicațiile-jocuri pentru funcție și pentru proprietățile triunghiurilor, unde se poate vedea figura geometrică și se poate lucra într-un timp cât mai scurt.”, spune profesorul Popa despre experiența în programul Digitaliada. 

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Muncelu de Sus


Date de contact Școala Gimnazială Muncelu de Sus, școală cu clasele I-VIII
Sat: Muncelu de Sus, Comuna Mogoșești-Siret, Județul: Iași 
Telefon: +40232713942
Director: Sorinela Brumă