Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2016-2017


comuna Poiana Mărului, județul Brașov

Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Mărului

O serie de părinți din satul brâncovenesc Poiana Mărului crede că Digitaliada îi face pe copii să iubească informatica și matematica într-atât încât să își dorească să urmeze o carieră în domeniu.

Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Mărului

FOTO: Elevii din Școala Gimnazială Poiana Mărului au intrat în jocul utilizării tehnologiei în scopuri educative.


Despre localitate

Sat brâncovenesc din sud-estul Podișului Transilvaniei, Poiana Mărului formează comuna cu același nume și are 428 de ani de atestare documentară, pe atunci fiind încadrat în districtul Făgăraș. A fost deținut de principele Constantin Brâncoveanu (1688-1714), care l-a cumpărat acum 300 de ani pentru suma de 3.500 de lei.

Principele muntean deținea mai multe sate, proprietăți și case în partea de Sud a Transilvaniei, după relatările lui Geo Bogza. Situat la 33 km sud-vest de Brașov, satul Poiana Mărului se află într-o zonă montană frumoasă, aproape de orașul Zărnești. La câțiva ani după primul război mondial, în 1925, Poiana Mărului a trecut la județul Brașov. Între 1968 și 2002, a fost cea mai mare comună din țară, reunind mai multe sate, care apoi s-au separat și regupat, ca odinioară, în reînființata Șinca Nouă. De atunci, comuna Poiana Mărului a ramas din nou cu un singur sat, Poiana Mărului.

Despre școalăSingura școală din localitate, Școala Gimnazială din Poiana Mărului acoperă ciclurile de învățământ I-VIII. La nivel de gimnaziu învățau, la nivelul anului 2016-2017, 143 de elevi. Școala era dotată la acea vreme cu 11 computere, un videoproiector, o tablă activă și un ecran de proiecție.

Elevii foloseau computerele din sala de calculatoare o oră pe săptămână. Școala a pus accent pe instruirea continuă a cadrelor didactice, astfel încât, în 2013, profesorii au participat la proiectul „Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat”. Pentru că a existat deschidere atât la nivelul conducerii, cât și la cel al corpului profesoral, înscrierea în competiția Digitaliada li s-a părut inițiatorilor proiectului o oportunitate de neratat.

Povestea Digitaliada Dată fiind deschiderea spre nou și perfecționare, introducerea tehnologiei în predare nu a luat școala din Poiana Mărului total pe nepregătite. În limita dotărilor existente, destul de uzate moral, profesorul de informatică, în special, făcea apel la tehnologie ori de câte ori era posibil; în general, o oră pe săptămână, la orele de specialitate. Noutatea absolută a constat în introducerea constantă a mijloacelor digitale la orele de matematică.

Prin Digitaliada, școala a primit un kit digital complet pentru profesori și elevi: 27 de tablete echipate cu aplicații digitale educative pentru disciplinele matematică și TIC, precum și un laptop, videoproiector și ecran de proiecție.

Introducerea tabletelor a conectat școala la modul preferat de utilizare a tehnologiei de către copii, transformând lumea jocului într-un fascinant mijloc de învățare. Profesorii consideră că succesul Digitaliada este dat atât de componenta de tehnologizare, dar, foarte important, de aplicațiile educative, susținute de planurile de lecție care explică felul în care poate fi îmbinat modul tradițional de predare cu modulul realizat cu mijloace digitale.

Ansamblul acestor elemente dă un sens aparte proiectului Digitaliada, făcând atractive și moderne lecțiile de matematică și de informatică. Cursurile de formare pe care le-au parcurs profesorii din proiect a dat elevilor șansa ca ei să fie îndrumați să folosească tehnologia în scopuri de învățare, într-un mod creativ, menit să îi învețe pe elevi să învețe, să își folosească, pe lângă cunoștințe, imaginația, intuiția și bucuria de a descoperi lucruri noi.

Părinții copiilor din școală au fost încântați că elevii descoperă latura constructivă a tehnologiei, fără de care va fi imposibilă integrarea cu succes în comunitate.

Școala Gimnazială Poiana Mărului în imagini


Profesorii de matematică și TIC  

Gheorghe Ciprian Ittu a absolvit Facultatea de Științe, secția Matematică-Informatică din cadrul Universității din Pitești, iar un an mai târziu se titulariza pe postul de profesor de matematică în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Poiana Mărului.

Calculatorul este foarte util atât elevului, cât și profesorului, folosirea acestuia trebuie realizată astfel încât să îmbunătățească procesul instructiv-educativ, nu să îl îngreuneze, consideră prof. Ittu, motivație care l-a determinat să participe la selecția Digitaliada, încă de la prima ediție a acestei competiții între școli.

Profesorul Gheorghe Daniel Ursoiu a absolvit Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Predă în Școala Gimnazială nr.1 din Poiana Mărului de 20 de ani, fiind profesor titular. Consideră că este important ca elevul să fie pregătit pentru schimbările care se petrec în societate, să poată să se adapteze cerințelor unei societăți în continuă evoluție. Dacă elevii sunt orientați cu încredere spre schimbare, ei vor simți nevoia să fie instruiți cât mai bine pentru a face față noilor tipuri de profesii. Eșecul în dezvoltarea capacității de a reacționa la schimbare poate atrage pasivitatea și alienarea.

Prof. Ursoiu crede că introducerea în școală a Internetului și a tehnologiilor moderne duce la schimbări importante în procesul de învățământ. Actul învățării nu mai este considerat numai efectul demersurilor și muncii proferorilor, ci și rodul interacțiunii elevilor cu calculatorul și al colaborării cu profesorul.

Galerie video interviuri: Școala Gimnazială Poiana Mărului

Date de contact

Școala Gimnazială Poiana Mărului, județul Brașov

Adresă: Str. Principala, Nr. 387

Telefon: +40268228113

Email: scoalapoianamarului[at]yahoo.com