Fundația Orange

Tendințe


VIDEO INTERVIU: Prof. univ. dr. Radu Gologan: Digital înseamnă interactiv

VIDEO INTERVIU: Prof. univ. dr. Radu Gologan: Digital înseamnă interactiv

Digitaliada l-a întrebat pe profesorul Radu Gologan de ce este importantă adaptarea predării la tehnologie și cum vede acest proces.

Digitaliada: Stimate domnule profesor, cum priviți trecerea la digitalizare în procesul de predare? 

Prof. univ. dr. Radu Gologan: De multe ori, a preda cu metode IT înseamnă, pentru unii, că au un fișier al cursului scris, niște slide-uri pe care le pun pe tablă. Și copilul îl copiază sau nu.

Nu despre asta este vorba, ci despre a face materialul interactiv. 

Digitaliada: Cum vedeți această interactivitate? 

Prof. univ. dr. Radu Gologan: Cel mai plăcut și cel mai ușor mod pentru studenți este cel în care le combini.   

Să combini tabla neagră cu scrisul pe tabletă și pe retroproiector, cu fișiere pe care le pot descoperi într-un grup, pe care le pot discuta… Fotografia tablei, de exemplu - îi invit pe copii să facă lucrul ăsta. Decât să scrie fără să înțeleagă, mai bine să urmearească atent și după aceea să își fotografieze sau să aibă fișierul respectiv.

Sunt mijloace foarte simple, pe care dascălii ar trebui să le aibă în vedere.

De altfel, și când țin câte o conferință la sesiuni științifice sau didactice, nu îmi fac slide-uri, ci, pur și simplu, încerc să combin, să se vadă că e un act, de actorie, până la urmă, cu multă doză de actorie în acțiunea profesorului.

Trebuie să-i atragi pe auditori, pe cei care sunt în sală.

Spre exemplu, cursul de „Analiză matematică I la Calculatoare” l-am început anul acesta cu un film  de o jumătate de oră despre haos și biliarde, care sunt modelul cel mai simplu de a arăta, de unde provine haosul. 

Ulterior, am încercat de fiecare dată să fac apel la acel film în care erau noțiuni care, teoretic, deveneau niște teoreme, despre care copiii foarte greu realizau că sunt rezultatul pentru așa ceva, din practică.

Și la literatură, unde lucrurile sunt mai tare legate de scrisul de mână și cartea pe hârtie, și acolo se pot face inovații în predare, astfel încât să îi apropii de copii. 

Digitaliada: Există percepția greșită că anumite ecrane sunt folosite doar pentru jocuri și se pierde astfel potențialul educativ al acestora.

Prof. univ. dr. Radu Gologan: Eu cred foarte tare că, în viitor, școala, prin utilizarea mijloacelor IT și a internetului, va trebui să îl facă pe copil să o vadă ca o prelungire a jocului său de acasă.

Și copilul va dori să vadă și la școală același gen de divertisment, de incitație, care să îl facă să vină aproape.

Sigur, nu e ușor să faci dintr-o noțiune de matematică, un joc. S-au făcut astfel de încercări, dar, probabil, că ăsta va fi viitorul, cel puțin pentru copiii de până la 10-12 ani.

Digitaliada: Prin proiectul Digitaliada oferim elevilor și profesorilor aplicații educative pentru matematică. Copiii sunt foarte atrași să se joace, antrenându-se astfel, de fapt, la matematică.

Prof. univ. dr. Radu Gologan: Regretatul academician Solomon Marcus atrăgea atenția încă de acum 30 de ani asupra laturii ludice a educației. Un copil, la trei ani, ajunge, pe tabletă sau pe laptop, să descopere singur, fără să îl învețe nimeni cum. Aceasta este o formă de educație.

Nepoții mei, la șase ani, erau mult mai buni la calculatoare decât mama mea, care, la 87 de ani, cu greu mai învață să folosească o tabletă. Sigur, o folosește pentru comunicare, însă copiii deprind singuri cum să folosească diverse aplicații. Nepotul meu a învățat engleză fără să facă vreo oră în privat și a luat testul cu notă maximă. Jocurile digitale l-au învățat. Iar cel mic, înainte de a citi, știa să descifreze engleza, tot de la jocuri.

Aceasta este noua generație. În zece ani toată lumea va fi digitalizată. Totul va depinde de tabletă.

Însă tableta nu va înlocui tabla și scrisul de mână. Nu. Trebuie să devină un instrument prin care copilul să devină un viitor cetățean mai util societății, care să știe să folosească orice fel de mijloace.

Digitaliada: Și poate să cunoască și aplicațiile educative, dacă i le arătăm.

Prof. univ. dr. Radu Gologan: Sigur că da.

Digitaliada: O recomandare pentru profesori, în privința integrării digitalului la clasă?


Prof. univ. dr. Radu Gologan: Pentru cei foarte tineri: să învețe să folosească mijloacele tehnologice, să citească despre cum pot utiliza IT-ul în actul de predare, în relația cu elevul. Într-o primă fază, trebuie să fim auto-didacți. Există platforme create de profesori, cu mare drag, pentru a spriijini acest mod de predare pentru alți profesori, care pot să le folosească.

***

Prof. univ. dr. Radu Gologan este președintele Societății de Științe Matematice din România, profesor de analiză matematică la Universitatea Politehnică din București, iubitor al revistei „Gazeta matematică”. În activitatea sa, matematicianul s-a implicat în activități care să îi apropie pe învățăcei de știința matematicii - de la proiecte cu cei mici, până la proiecte cu studenți.

Profesorul Gologan a fost președintele juriului în cadrul concursului de materiale digitale educaționale, #Digitaliada, ediția 2016-2017.