Fundația Orange

Media


7 sfaturi de care elevii trebuie să țină cont înainte de un examen

7 sfaturi de care elevii trebuie să țină cont înainte de un examen

Au mai rămas doar câteva zile până la examenul de Evaluare Națională, iar pe lângă valul mare de sesiuni de pregătire și recapitulare, elevii au nevoie și de relaxare pentru a-și păstra încrederea în ziua examenului.

Iată câteva sfaturi pe care aceștia le pot urma pentru a fi mai siguri pe ei și pregătiți de primul mare examen din viața lor:

  1. Își pot pregăti materialele de care vor avea nevoie cu ceva timp înainte de examen. Elevii sunt încurajați să-și pregătească în seara dinainte obiectele necesare: creion, pix, stilou, radieră, cartea de identitate și să verifice dacă au totul necesar pentru ziua examenului.
  2. Un somn bun ajută mintea să se relaxeze – este indicat să încerce să nu folosească telefonul în această perioadă și să doarmă cel puțin 8 ore.
  3. Setarea alarmei și punctualitatea – este important ca elevii să-și seteze alarma cu câteva minute mai devreme. Acest lucru le va câștiga timp suplimentar, pentru a nu fi pe grabă în ziua examenului.
  4. Înainte cu o zi de examen, este indicat să petreacă doar câteva ore pentru o scurtă recapitulare a informațiilor de bază și în restul zilei să includă în program activități de relaxare.
  5. Muzica le dă o stare de bine – dacă elevul are un playlist cu piesele favorite, acesta le poate asculta în drumul către școală. Îi vor da energie și îl vor relaxa, iar acest proces va ajuta creierul să-și amintească informațiile deja cunoscute.
  6. Exercițiile de respirație ajută atunci când elevii se simt stresați sau încordați, reduc anxietatea și îi ajută să se concentreze mai bine.
  7. O sticlă de apă, dar și câteva gustări rapide, precum batoane cu cereale sau granola, felii de măr sau alune și nuci sunt perfecte pentru a le putea lua cu ei în ziua examenului, dar – atenție! – nu și în sala de examen ???? Elevii por putea lua cu ei în sală doar ustensilele necesare pentru scris și o sticlă de apă.


Sperăm că cele șapte sfaturi de mai sus, simple și ușor de urmat, îi vor ajuta pe elevi să se pregătească mai bine pentru examen, dar și să nu uite să-și acorde timp și pentru ei.

PS: Până atunci, nu uitați și de Mate cu Digitaliada – seria de materiale video creată pentru elevii de gimnaziu în pragul Evaluării Naționale, pentru recapitularea și exersarea celor trei subiecte din cadrul examenului la matematică.

Succes și inspirație multă la examen!