Vișan Grațíela
Trimis la 23.01.2020Lecția se adresează elevilor în vârstă de 8 ani. Acesta își propune să evidențieze rolul albinelor în viața noastră, armonia formelor în natură și modul în care putem învăța de la albine.
Elevii descoperă și devin conștienți de importanța albinelor în mediul natural și construit. Apoi, vor putea aplica, în contexte diverse și creative, noțiunile despre formele bi și tridimensionale. De asemenea, elevii își vor folosi abilitățile practice și vor îmbunătăți abilitățile lingvistice (scris și citit).
La acest proiect didactic am folosit resurse din colecția Europeana (https://www.europeana.eu/portal/ro), precum și șablonul pentru Learning Scenario, oferit de European Schoolnet (EUN), în cadrul Europeana User Group teachers.
La acest proiect didactic am folosit resurse din colecția Europeana (https://www.europeana.eu/portal/ro).
Pentru început, am prezentat elevilor picturi din colecția Europeana, pentru inspirațe și pentru a oferi un cadru adecvat pentru temă.
De-a lungul timpului, pictorii s-au inspirat din frumusețea naturii, a peisajelor. De fapt, natura nu ar fi aceeași fără albine, principalele polenizatoare. Elevii vor constata că albinele sunt o specie pe cale de dispariție, iar acest lucru este îngrijorător.
Cunoscute ca „inginerii naturii”, albinele realizează o "construcție" uimitoare. Forma geometrică care stă la baza acestei construcții este hexagonul. Elevii vor descoperi că această formă este adesea întâlnită în natură.
Folosind colecția Europeana, ei vor investiga existența acestei forme geometrice. Vor constata că nu toate imaginile din colecția Europeana pot fi folosite, așa că trebuie să le aleagă pe cele care permit descărcarea și utilizarea lor.
Folosind Padlet ca instrument de lucru, elevii vor colecta imaginile găsite. Aceștia vor căuta informații după cuvinte precum „albine”, „fagure”, „broască țestoasă”, „girafă”, „floare”, „fulg de zăpadă” (“bees,” “honeycomb”, “turtle”, “giraffe”, “flower”, “snowflake”), “Giant’s Causeway”.
Vor observa existența formei hexagonale pe carapacea țestoasei, corpul girafei, imaginea simetrică a unei flori, structura fulgilor de zăpadă și secțiunea blocului de rocă, deoarece majoritatea coloanelor sunt hexagonale în Giant’s Causeway.
Tot în colecția Europeana, elevii vor căuta exemple din mediul construit (arhitectura cu fagure). Transferul de cunoștințe se va reflecta în construcția unei „Fortărețe a albinelor”. Această activitate practică va avea ca rezultat o lucrare colectivă. Fiecare elev va crea o „cutie” cu o bază hexagonală. În cele din urmă, ei își vor îmbina munca și vor obține un fagure.
„Albinele ne învață” că în natură este armonie și echilibru, diversitate și simetrie, iar colaborarea este importantă și benefică.
Vișan Grațíela, profesor de Altă disciplină
Gimnazială, România, Boldesti-Scaeni, Prahova
Trimis la 23.01.2020 - 02:48
Tutorial stem.Discipline integrate: inginerie, arte, coding, memorare, literație;
Bordeianu Cornelia
Liceul Bilingv Olga Gudynn, București
„Dinozaurii - o lume dispărută” răspunde câtorva întrebări despre lumea preistorică și creaturile incredibile care trăiau atunci. Copiii vor afla ce sunt dinozaurii, câteva caracteristici ale acestora, cum se înmulțeau, cu ce se hrăneau, care este perioada în care au trăit, cum și de ce au murit.
Diana-Mihaela Rezmeriță-Ioan
Școala Gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici”, Vaslui