Claudia Mazilu
Trimis la 12.01.2021Lecție „Alterațiile muzicale” se află în sfera competențelor specifice de Educație muzicală la clasa a VI-a: 2. Operarea cu elemente de scris-citit și limbaj muzical.
Legătura dintre partea teoretică și practică este realizată cu ajutorul pianului, elementele noi expuse având aplicabilitate imediată.
Astfel, aflăm că aceeași clapă neagră a pianului poate avea două denumiri: una ce utilizează diezul, iar cealaltă bemolul.
În lecție sunt prezentate alterațiile:
- Diez - semnul grafic așezat în fața unei note ce face posibilă modificarea ascendentă a acesteia cu un semiton (practic, pus în fața unei clape albe, va reprezenta clapa neagră din dreapta acesteia);
- Bemol - semnul grafic ce face posibilă coborârea înălțimii acesteia cu un semiton;
- Becarul - semnul ce anulează efectul atât al bemolului, cât și al diezului.
Claudia Mazilu, profesor de Educație muzicală
Școala Italiană „Aldo Moro”, București
Trimis la 12.01.2021 - 18:56
Lecție este în strânsă legătură cu costrucția Gamei Majore, cu acordurile muzicale și tonalitatea și se încadrează în conpetența specifică Operarea cu elemente de scris-citit și limbaj muzical din Programa pentru clasa a VI-a la Educație Muzicală.
Claudia Mazilu
Scoala Italiana Aldo Moro, București
Lecția „Intervale muzicale - Prima și secunda” este strâns legată de cunoașterea noțiunilor de ton și semiton, intervalele muzicale fiind distanțe între 2 sunete muzicale.
Claudia Mazilu
Școala Italiană „Aldo Moro”, București