Fundația Orange

Media


Andrei, elev în clasa a V-a: Cred că tehnologia ne ajută să evoluăm

Andrei, elev în clasa a V-a: Cred că tehnologia ne ajută să evoluăm

FOTO: Andrei, ajutându-și colegii la informatică


Andrei este elev în clasa a V-a și învață la Școala Gimnazială Petriș din județul Bistrița-Năsăud. E un copil extrem de pasionat de informatică, de aceea a fost admis la Centrul de Excelență în Informatică din județ.

Când va fi mare, Andrei mărturisește că vrea să devină informatician, fiind susținut de mama sa și de profesorul de TIC. 

Digitaliada: Cum a fost ora de matematică pe tabletă, în clasa a V-a?

Andrei: A fost ceva diferit. Ne-a plăcut tuturor. Toți eram foarte încântați că facem matematică pe tablete și era mai ușor decât matematica pe tablă, din clasă. 

Digitaliada: Am văzut astăzi că îi ajutai pe colegi să lucreze pe tablete atunci când nu știau.

Andrei: Da, pentru că domnul profesor ne-a spus că atunci când terminăm, să îi ajutăm pe colegi, să nu lucrăm noi în locul lor, ci să le dăm sugestii. 

Digitaliada: Ce vrei să te faci când o să fii mare?

Andrei: Informatician. 

Digitaliada: Știm că sunteți profesor în această școală, însă acum vorbim cu dumneavoastră în calitate de părinte.

Cristina Lupșor: Ca părinte, tot ce pot să spun este că niciodată nu am avut ideea de a-mi duce copilul în altă școală. Pentru că îmi place atât de mult cum lucrează colegii mei profesori cu copiii și îmi place așa de mult atmosfera și tot ce se întâmplă în școala aceasta, încât am decis să-mi las aici ambii copii, deși aș fi putut să aleg o altă școală din centrul orașului Bistrița.  

Digitaliada: De anul acesta chiar aveți ceva în plus în școală.

Cristina Lupșor: Da, de anul acesta avem ceva în plus. Nu aud de la Andrei, de la băiețelul meu, decât că joia are TIC și că vine domnul profesor de TIC cu tabletele și îl văd foarte, foarte încântat. Iar când are matematică cu tablete este și mai încântat de calcule, de desene.

Digitaliada: Ne-ați spus că dvs. nu sunteți un utilizator de tehnologie, dar v-ați încurajat copilul s-o folosească.

Cristina Lupșor: Absolut, l-am încurajat mereu, iar la recomandarea profesorului de TIC, l-am încurajat să meargă să dea examen pentru admiterea la Centrul Județean de Excelență, a intrat în clasa de excelență la informatică unde va merge patru ani de zile. Cred că este singurul elev din mediul rural care a intrat la această clasă, mă bucur foarte mult. Când vine acasă, îmi arată ce fac la școală, mi-a descărcat pe laptopul personal tot felul de programe de care știe de la orele de TIC. Mă bucur să văd asta pentru că are 12 ani și deja începe să-mi explice mie cum stau lucrurile.  

Digitaliada: Credeți că mai putem ține copiii departe de tehnologie?

Cristina Lupșor: Eu cred că nu. Nici să facem excese, dar cred că trebuie găsit un echilibru undeva. Copilul meu bate mingea toată ziua, îi place foarte mult sportul, dar o oră, două, e pe telefon sau în fața calculatorului. Consider că trebuie să facem cumva astfel încât ei să găsească acea cale de mijloc, acestea sunt vremurile în care trăim.  

Digitaliada: Ce ați gândit în momentul în care ați auzit că vor fi tablete în școală?

Cristina Lupșor: Eu m-am gândit că aceste tablete nu vor veni pentru simplul amuzament, ci că vor avea un rol. Jucându-se, elevii învață fără să-și dea seama. Cred că avantajul major este faptul că elevii vin cu plăcere la orele de matematică și de informatică. De când folosesc tehnologia, copiii sunt foarte doritori să facă matematică. Acesta este câștigul, de fapt.   

Digitaliada: Crezi că în viitor vei putea găsi un loc de muncă fără să știi ce înseamnă tehnologia?

Andrei: Nu cred. Cred că totul va evolua, pe an ce trece și în fiecare loc de muncă va apărea tehnologie tot mai avansată. Cred că tehnologia ne ajută să evoluăm.