Fundația Orange

Media


Angelina, elevă: Profesorii și tehnologia din școală mă ajută să învăț și mă fac să vin la școală

Angelina, elevă: Profesorii și tehnologia din școală mă ajută să învăț și mă fac să vin la școală

FOTO: Angelina și Darius în laboratorul digital


Pentru elevii care locuiesc în satul Muntele Băișorii și învață la școala din comuna Băișoara, tehnologia adusă prin programul Digitaliada reprezintă un lucru nemaivăzut.

Uimirea a fost cu atât mai mare cu cât în școala primară erau obișnuiți să lucreze câte 12, 13 elevi la un singur calculator. Despre cum arată o zi din viața lor, despre școală și viitor am vorbit cu doi elevi de clasa a V-a, Angelina Doboș și Darius Albu.

Digitaliada: Pentru început, spuneți-ne câteva lucruri despre voi.

Angelina: Am 12 ani, sunt elevă în clasa a V-a și locuiesc în satul Muntele Băișorii.
Darius: Și eu sunt elev tot în clasa a V-a, locuiesc în Muntele Băișorii și îmi place foarte mult să învăț. 

Digitaliada: Amândoi sunteți elevi în clasa a V-a, de anul acesta aveți profesori. Care a fost cea mai mare surpriză la începutul clasei a V-a?

Darius: Când am auzit că o să avem tablete pentru că ne atrag spre școală mai mult, să învățăm.
Angelina: La fel, am rămas uimită când am aflat că o să avem tablete la școală. Mai ales că la școala la care am mers înainte nu aveam decât un singur calculator pe care lucram 12,13 copii.   

Digitaliada: Voi vă doriți să veniți la școală chiar dacă asta înseamnă să depuneți un efort.

Angelina: Da. Pentru că mă pot juca cu prietenii mei și pentru că învăț. Eu vreau să învăț, îmi place să învăț multe. Și o să mai învăț multe. Tot ce e în școală mă ajută să învăț, profesorii, tehnologia de aici. Chiar și școala, pentru că e frumoasă.   

Digitaliada: Deci credeți că tabletele, aplicațiile vă ajută să învățați? Ați crezut că veți ajunge să învățați prin joacă?

Angelina: Da, tabletele mă ajută. Mie îmi place foarte mult să mă joc pe tabletă. E o posibilitate pentru mine să fac asta. Dar nu numai pentru jucat, și pentru învățat. Îmi place foarte mult informatica, îmi place și matematica.
Darius: Nu am crezut că se poate să învăț prin joacă. Agent-X îmi place cel mai mult. Mi s-a părut "Wow!” să fac matematică printr-un joc, e interesant.

Digitaliada: Cum vedeți voi viitorul, credeți că o să puteți să lucrați fără tehnologie, IT?

Darius: Eu cred că o să devină o obișnuință să lucrăm pe calculator, pe tabletă. Când o să fiu mare vreau să fiu matematician.
Angelina: Eu vreau să devin cântăreață. Dar cred că și acolo va fi nevoie de tehnologie digitală. 

Digitaliada: Deci, credeți că orice meserie veți avea pe viitor, vă va fi de folos să știți să lucrați cu instrumente digitale.

Angelina: Da, cred că și la construit case va fi nevoie. De fapt, la toate materiile îți trebuie tehnologie pentru că a evoluat foarte mult și o să mai evolueze.