Le-ai predat vreodată elevilor autocontrolul? Oricât de nenatural ar suna acest lucru, studiile confirmă că acest lucru este posibil!
Dar poate un copil să reziste distragerilor, să-și inhibe impulsurile, să-și gestioneze disconfortul și să aibă autodisciplină?
Totul depinde de vârsta copilului, iar, noi, adulții, putem contribui la exersarea autocontrolului prin eliminarea distractorilor și recompensarea momentelor când copilul dă dovadă de autocontrol.
12 recomandări pentru predarea autocontrolului:
- 1. Ține tentațiile departe de copil. Cu toții știm cât de dificil este să reziști, uneori, tentației de a mânca o prăjitură atunci când e în fața noastră. Deci, o strategie simplă și eficientă e să ținem tentațiile la distanță. Exemplu: fără telefon la ore.
- 2. Fii un coach emoțional pentru elevii tăi. Atunci când adulții le vorbesc copiilor despre sentimentele lor, își exprimă empatia și căută împreună moduri constructive de a regla emoțiile intense, ei ajung să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să facă față mai bine tensiunii și momentelor stresante. Se atenuează și problemelor de comportament.
- 3. Reamintește regulile, așteptările etc. Nu mai e niciun secret că elevii se distrag ușor și au dificultăți reale în a urma și respecta regulile, de aceea este util ca, în momentele potrivite, să le reamintim care sunt așteptările noastre.
- 4. Oferă-le elevilor o pauză. Atunci când le dăm copiilor două sarcini solicitante consecutiv, capacitatea lor de a se concentra pe cea de a doua va scădea. Când menținem un ritm de muncă susținut pentru o perioadă lungă de timp, fără să luăm o pauză, este normal să dăm "rateuri”.
- 5. Stimulează motivația intrinsecă. Copiii au nevoie ca ceea ce fac să le aducă plăcere, așa că poți transforma o sarcină complexă într-un joc, pentru a le crește motivația de a se implica. Întotdeauna e mai ușor să îți faci temele când măcar unele dintre ele te entuziasmează.
- 6. Din greșeli învățăm. E important ca elevii să învețe că eșecul este inevitabil și că putem extrage lecții valoroase din el. În acest fel, contribui la diminuarea anxietății elevilor și îi ajuți să își dezvolte reziliența și să primească feedback-uri, fără de care nu ar putea evolua. Așa da: "Te poți gândi la o altă soluție la această problemă?” Așa nu: „Sunt dezamăgit de tine”
- 7. Încurajează elevii să exerseze planificarea Planificarea este o componentă importantă a autodisciplinei. Șansele elevilor de a rezolva cu succes o problemă cresc considerabil atunci când le dai ocazia să caute din timp o rezolvare sau strategia pe care o vor aplica.
- 8. Fă-ți un obicei din a recompensa autocontrolul.