Fundația Orange

Media


Carmen Buta, prof mate: Eu m-am îndrăgostit întâi de ideea de Digitaliada

Carmen Buta, prof mate: Eu m-am îndrăgostit întâi de ideea de Digitaliada

Doamna profesoară de matematică de la Turnu Roșu se declară îndrăgostită de proiect. Ne-a mărturisit că Digitaliada a făcut ca elevii să fie puși în valoare și a contribuit la îmbunătățirea relației profesor-elevi.

Digitaliada: Doamna profesoară, cum s-a integrat proiectul Digitaliada în școala dvs.?

Prof. Carmen Buta: În primul rând, eu m-am îndrăgostit de ideea de Digitaliada încă dinainte să aplicăm. Am luat parte alături de școala din Racovița la o lecție care m-a fascinat total și m-a bucurat foarte mult că am fost și noi selectați să implementăm proiectul. Digitaliada e mai mult decât mă așteptam.   

Digitaliada: Ce a adus nou în relația cu elevii?

Prof. Carmen Buta: Mi-am dat seama că noi, profesorii, uităm uneori că în fiecare dimineață venim pe tărâmul tinereții fără bătrânețe. Iar Digitaliada asta a făcut: m-a adus în lumea lor, în terenul lor. Elevii sunt generația Digitaliada cu care eu nu pot să concurez. Am coborât de pe piedestalul unde nota 10 era nota profesorului. Practic, dacă o să reușim să obținem nota 10, cu siguranță o să o obținem împreună. Ce s-a schimbat foarte mult: în ochii lor eu am devenit mai umana, îi rog să mă ajute pentru că tehnologia mă depășește uneori, iar aptitudinile lor digitale sunt mult avansate celor ale mele și atunci îi intreb, îi consult. Sunt puși în valoare și cred că asta contribuie foarte mult la relația mea cu ei. 

Digitaliada: Ce s-a schimbat în cadrul orelor?

Prof. Carmen Buta: Cel puțin la geometrie, s-au schimbat foarte mult orele, sunt mult mai dinamice, intreracționez cu fiecare elev în parte; iar fiecare elev mă întreabă sau vrea să îi validez desenul: Eu am făcut bine, am făcut bine? Arătați și tableta mea. A crescut nivelul competiției, cel puțin la testarea în Kahoot fiecare dintre ei voia sa se vadă pe podium. Deci sunt mult mai dinamice lecțiile și interacțiunea mea cu ei este alta. Nu neapărat că am devenit zâna cea bună, dar sigur balaurul și-a mai pierdut din capete.   

Digitaliada: Ce ne puteți spune despre sesiunile de formare organizate în cadrul proiectului?

Prof. Carmen Buta: Am participat la ambele formări: de fiecare dată am avut ce să învăț de la ceilalți. Interacțiunile cu ceilalți profesori mă ajută foarte mult și pot să zic că am mai multă încredere în mine. Chiar mi-au dat mai multă încredere.Iar modul cum sunt concepute ghidurile pe care noi le-am primit îmi e de foarte mare folos, chiar le-am atașat planificărilor: am planificarea și ghidul și mai mult mă uit în ghid, interacționez permanent cu echipa Digitaliada.