Fundația Orange

Cercul - proprietăți coarde și arce

Concurs

Socaciu Liviu-Ignat

Trimis la 20.01.2022

Matematică
MATEMATICĂ, VII MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

În studiul cercului întâlnim noțiuni precum rază, coardă, diametru, unghi la centru, arc de cerc, unghi înscris în cerc, sector de cerc, etc. Am ilustrat în acest video, folosind GeoGebra, câteva teoreme referitoare la coarde și arce.


Conținut video


Multimedia


Cercul reprezintă mulțimea punctelor din plan situate la aceeași distanță de un punct fix, numit centrul cercului. În studiul cercului întâlnim noțiuni precum rază, coardă, diametru, unghi la centru, arc de cerc, unghi înscris în cerc, sector de cerc, etc.

Am ilustrat în acest video, folosind GeoGebra, câteva teoreme referitoare la coarde și arce.
1) Într-un cerc, diametrul perpendicular pe o coardă trece prin mijlocul coardei respective.
2) Dacă două coarde ale unui cerc sunt paralele, atunci arcele de cerc cuprinse între acestea sunt congruente.
3) Într-un cerc, la arce congruente, corespund coarde congruente și reciproc, la coarde congruente corespund arce congruente.
4) Într-un cerc, coardele congruente sunt egal depărtate de centrul cercului.Socaciu Liviu-Ignat, profesor de Matematică

Gimnazială „Paul Tanco”, Monor, Bistrița-Năsăud

Trimis la 20.01.2022 - 23:03


Materiale similare

Funcțiile trigonometrice în triunghiul dreptunghic

Matematică
MATEMATICĂ, VII

În triunghiul dreptunghic lucrăm cu relațiile metrice și funcțiile trigonometrice exprimate cu ajutorul laturilor. În acest material găsim atât noțiuni teoretice, absolut necesare, cât și mai multe probleme rezolvate în întregime.

Operații cu fracții ordinare

Matematică
MATEMATICĂ, VII

In ciclul primar învățăm operații cu numere zecimale. În școala gimnazială apar numerele întregi și numerele raționale (adică fracțiile ordinare, fracțiile zecimale). Până terminăm școala vom oprea cu toate aceste numere.