Fundația Orange

Cercul - proprietăți coarde și arce

Concurs

Socaciu Liviu-Ignat

Trimis la 20.01.2022

Matematică
MATEMATICĂ, VII MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

În studiul cercului întâlnim noțiuni precum rază, coardă, diametru, unghi la centru, arc de cerc, unghi înscris în cerc, sector de cerc, etc. Am ilustrat în acest video, folosind GeoGebra, câteva teoreme referitoare la coarde și arce.


Conținut video


Multimedia


Cercul reprezintă mulțimea punctelor din plan situate la aceeași distanță de un punct fix, numit centrul cercului. În studiul cercului întâlnim noțiuni precum rază, coardă, diametru, unghi la centru, arc de cerc, unghi înscris în cerc, sector de cerc, etc.

Am ilustrat în acest video, folosind GeoGebra, câteva teoreme referitoare la coarde și arce.
1) Într-un cerc, diametrul perpendicular pe o coardă trece prin mijlocul coardei respective.
2) Dacă două coarde ale unui cerc sunt paralele, atunci arcele de cerc cuprinse între acestea sunt congruente.
3) Într-un cerc, la arce congruente, corespund coarde congruente și reciproc, la coarde congruente corespund arce congruente.
4) Într-un cerc, coardele congruente sunt egal depărtate de centrul cercului.Socaciu Liviu-Ignat, profesor de Matematică

Gimnazială „Paul Tanco”, Monor, Bistrița-Năsăud

Trimis la 20.01.2022 - 23:03


Materiale similare

Radicalul - operații

Matematică
MATEMATICĂ, VII

Radicalul se studiază, mai întâi, în școala gimnazială și este finalizat în liceu, adică în clasa a X a. În acest material accentul cade pe câteva proprietăți ale radicalilor care ne permit să facem operații cu aceștia.

Crimă în lumea matematicii !!

Matematică
MATEMATICĂ, VII, VIII

Cum ar fi să aflați că descoperirea numerelor iraționale l-a făcut pe Pitagora să-și omoare discipolul favorit? Introducerea noțiunii de numere iraționale cu ajutorul unei povești din Grecia Antică.