Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2022-2023


Satu Mare, județul Satu Mare

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare

„Învață Să Învingi” este motto-ul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, care urmărește pregătirea tinerilor pentru a stăpâni informația și pentru a conduce sistemul de valori în societate.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare

Despre școală:

Liceul își are originile prin anul 1634, când iezuiții primesc aprobarea de a deschide un colegiu în oraș. Noua instituție este susținută printr-un edict de întărire dat în 1639 la Viena de către împăratul Ferdinand al III-lea. Funcționează cu puține excepții până în 1804, când printr-un decret dat de Francisc I este susținut din fondurile statului.

Tot în 1804 se înființează și un liceu episcopesc care în 1850 se unește cu gimnaziul. Pe baza unui demers energic al episcopului romano-catolic gimnaziul este preluat de stat în 1863, fiind decretat gimnaziu regesc catolic - gimnazium regium.

Cu toate că în acest liceu au învățat tineri aparținând tuturor etniilor din acest ținut, este de remarcat faptul că tot timpul numărul elevilor români a fost cel mai mare. Limba de predare s-a modificat odată cu anii evoluând de la latină la maghiară, la germană și apoi la română.

La 15 iulie 1919 ia naștere Liceul „Mihai Eminescu”, prima instituție de învățământ secundar cu limba de predare română din orașul Satu Mare. Prestigiosul așezământ a fost botezat pe buna știință Liceul „Mihai Eminescu”, pentru ca poetul să rămână întipărit în memoria urmașilor pentru veșnicie, ca fiind cea mai măreață figură a poeziei românești, pe care să o poarte în inima sa fiecare elev și profesor slujitor al acestui așezământ, iar instituția să fie cel mai de seamă pilon și focar de cultură românească în partea de nord-vest a țării.

Despre oraș:

Satu Mare este reședința și cel mai mare oraș al județului Satu Mare, România. Situat la o altitudine de 126 m față de Marea Neagră, orașul este așezat pe o terasă constituită din lunca aferentă Someșului inferior. Fiind un oraș de graniță, are deschideri prin căi de comunicație rutieră cu Ungaria pe la vama Petea, și feroviară cu Ucraina, pe la vama Halmeu.

Legăturile interne principale sunt constituite de ruta care vine dinspre Oradea trecând spre Baia Mare și Sighet (prin Țara Oașului), precum și de cea dinspre Zalău. O altă poartă de intrare și ieșire nu numai internă dar și internațională, este cea creată de linia aeriană București — Satu Mare și de liniile aeriene cu funcționare temporară dinspre nordul Europei.

Despre Digitaliada:

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare și-a dorit să devină o Școală Digitaliada pentru a putea beneficia de metodele de lucru interactive și conținutului educațional divers disponibile în cadrul proiectului, atât pentru a îmbogăți competențele digitale ale profesorilor, cât și pentru a oferi elevilor șansa la educație digitală.

Contact:

  • Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 5 Satu Mare 440014
  • Telefoane: 0261.768.855, 0361.401.077, 0361.401.078
  • E-mail: office@eminescusm.ro
  • Website: https://www.eminescusm.ro