Fundația Orange

Tendințe


Concursul #Digitaliada 6.0. Cine sunt jurații din această ediție?

Concursul #Digitaliada 6.0. Cine sunt jurații din această ediție?

Ajuns la cea de-a șasea ediție, concursul #Digitaliada premiază cele mai bune resurse digitale dezvoltate pentru educație de către profesori și elevi.

În fiecare an concursul se desfășoară cu ajutorul celor care își propun să dezvolte materiale educaționale bine structurate și interactive care pot fi utilizate la clasă și în studiul individual, dar și cu ajutorul unui juriu format din specialiști în educație, care de fiecare dată reușesc să depună energie și implicare în analiza și desemnarea celor mai bune materiale înscrise în concurs.

Juriul celei de-a șasea ediții este format din: Radu Gologan, profesor doctor la Facultatea de Științe Aplicate a Universității Politehnica din București și Președinte al Societății de Științe Matematice din România; Andreea Eșanu, Director Executiv la Coaliția pentru Educație; Ioana Rusu, Director Executiv la Simplon Romania;Vlad Udrescu, fost câștigător și student în anul 3 la University College London și Adina Roșca, Expert educațional Digitaliada.



Radu Gologan este profesor doctor la Facultatea de Științe Aplicate a Universității Politehnica din București, coordonează din anul 2001 olimpiadele naționale de matematică și este liderul delegației României la Olimpiadele Internaționale.A publicat peste 50 de lucrări științifice și este autorul a zeci de manual, culegeri și tratate.

Andreea Eșanu este doctor în filozofie la Universitatea din București și în ultimii 9 ani a fost alături de echipa Centrului de Evaluare și Analize Educaționale în calitate de cercetător, asistent de proiect și manager de proiect.

În prezent, este implicată în managementul organizațional, cercetarea științelor educației și politicile publice din educație. Acesta este motivul pentru care s-a alăturat începând cu septembrie 2021 Coaliției pentru Educație în calitate de Director Executiv.

 

  Ioana Rusu, se ocupă de peste 7 ani de coordonarea proiectelor de educație digitală la Simplon România. Are experiență de peste 9 ani în dezvoltarea și implementarea de proiecte de CSR la nivel național, încurajând buna colaborare între mediul privat și cel public.A făcut cunoștință cu voluntariatul la vârsta de 14 ani, participând în diverse inițiative educaționale, culturale și pentru protecția mediului. Crede cu tărie că educația este cheia pentru multe dintre provocările cu care se confruntă societatea.

Am fost motivată să particip pentru că am un respect mare pentru munca celor care dezvoltă materiale educaționale și știu cât de important este efortul pe care aceștia îl depun în ciuda programului aglomerat pe care îl au. Mă bucură să văd că există această implicare, dorința de a fi profesori mai buni și de a încerca să transmită același conținut într-o manieră actualizată și mai interactivă”, ne declară Ioana Rusu, Director Executiv Simplon România.

În acest an în echipa juriului se alătură și un fost câștigător. Vlad Udrescu este student în anul 3 la University College London, Computer Science. Pasionat de tehnologie, își dorește să facă lumea un loc mai bun prin lucrurile pe care le face, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a ales să participe anul trecut la concurs, pe care îl vede ca pe un loc unde poți ajuta foarte multă lume prin cunoștințele tale: „este un concurs perfect pentru oricine vrea să facă diferența. Prin el, orice participant care a avut măcar o dată în gând ideea «De ce nu există așa ceva în școală, ar fi fost foarte util» poate contribui la această schimbare.

 

Mă aștept să văd proiecte pline de creativitate și care să rezolve probleme reale aflate în învățământul românesc, care să mă facă să mă gândesc «Ce bine ar fi fost să existe așa ceva în învățământ și când eram eu mic».” Ca jurat în această ediție, Vlad ne-a spus că îi este foarte drag concursul #Digitaliada: „formatul este unul care îmi place mult și mă inspiră de fiecare dată. Îmi place cum o comunitate de oameni, participanții, muncesc pentru a aduce ceva nou, inovativ, dar și folositor în școlile din România. Văd jurizarea ca pe un mod de a îndruma oamenii, un mod de a le oferi feedback, de a-i motiva să continue să lucreze pentru a face diferența.

 

  Familiarizată cu universul Digitaliada, Adina Roșca este expert educațional în proiect din 2017 și coordonează și dezvoltarea conținutului digital în cadrul acestuia. Importanța utilizării aplicațiilor digitale și a resurselor digitale educaționale în sala de clasă a reprezentat o preocupare continuă încă de la începutul dezvoltării sale profesionale. Adina are 9 ani de experiență ca profesor psihopedagog în SUA, iar acolo s-a perfecționat în adaptarea individualizată de învățare pentru fiecare elev; proiectarea și aplicarea de programe educaționale individualizate folosind programe online; utilizarea Smart Board-ului, aplicațiilor și platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare.

Pentru Adina, concursul #Digitaliada reprezintă „dezvoltarea de resurse educaționale care oferă accesul tuturor elevilor la un mod interactiv de a învăța și a-și dezvolta cunoștințele obținute la clasă, iar cadrele didactice, prin utilizarea resurselor digitale, le pot crea un mediu mai relaxat, consolidând relația profesor-elev.

***

Concursul #Digitaliada se adresează profesorilor și elevilor în vârstă de peste 14 ani din România, precum și tuturor celor care își doresc să creeze resurse educaționale deschise în format digital pentru elevii din clasele I-VIII.

Cele mai bune materiale digitale sunt premiate cu echipamente electronice și IT în valoare de aproximativ 8.900 euro.