Fundația Orange

Media


Crina Antip, director: Elevii sunt mult mai încântați de când lucrează pe tablete

Crina Antip, director: Elevii sunt mult mai încântați de când lucrează pe tablete

FOTO: Doamna director a Școlii Gimnaziale din comuna Nicolae Bălcescu


În Școala Gimnazială din comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău, orele de matematică și de TIC se desfășoară în laboratorul digital, chiar lângă muzeul de istorie al comunității.

Doamna director Crina Antip ne-a vorbit despre opționalul pe care l-a creat, o îmbinare între două științe considerate, într-o oarecare măsură, antitetice, literatura română și TIC. 

Digitaliada: Spuneți-ne unde ne aflăm.

Crina Antip: Momentan ne aflăm în ceea ce o să fie muzeul școlii, pe de o parte, și muzeul satului, pe de altă parte. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când școala și comuna poartă numele "Nicolae Bălcescu”, iar prin acest muzeu încercăm să ne apropiem de părinți și de autoritățile locale cu care facem, de altfel, echipă bună.   

Digitaliada: Am observat foarte multe unelte, haine vechi bine păstrate. Cum ați reușit să le adunați?

Crina Antip: Am reușit prin implicarea colegilor din școală, care sunt și parte din această comunitate, sunt profesori, dar sunt și localnici. Am mers din poartă-n poartă și am cerut oamenilor să doneze obiectele care cred ei că vor face cinste satului, să le avem aici, ca exponate, în muzeu. Totul pentru ca tradiția să meargă înainte.  

Digitaliada: Lângă muzeu aveți laboratorul digital. Cum trecem de la istorie la digital?

Crina Antip: Lângă muzeu avem laboratorul digital deoarece tema unui proiect de-ale noastre este Școala - între tradiție și modernism. Tradiția o vedem aici, modernismul în laboratorul digital, sponsorizat de către Fundația Orange.   

Digitaliada: Ajungând la partea modernă, spuneți-ne cum ați reușit să accesați proiectul Digitaliada și ce a însemnat pentru dumneavoastră, ca director, dar și pe plan personal?

Crina Antip: Consider Digitaliada o parte din mine, un copilaș al meu, să spun așa. Am aplicat la acest proiect după ce am vorbit cu domnul profesor Costel Dudău, de la Școala Solonț, Bacău, care a câștigat în prima ediție a proiectului. Dar dacă nu le-aș fi avut alături de mine pe doamnele profesoare de mate și TIC, nu aș fi putut să accesez și să implementez acest proiect. A fost o experiență minunată de la început până la sfârșit, de la vizita de monitorizare până la implementarea propriu-zisă și sunt mândră că am adus în școală acest proiect. 

Digitaliada: Cum a crescut proiectul Digitaliada la dumneavoastră în școală?

Crina Antip: Proiectul a crescut foarte frumos. Cu ajutorul inspectoratului școlar județean, am transformat opționalele noastre, propuse pentru anul școlar în curs, în TIC. Eu, inițial, trebuia să predau literatură asistată de calculator. Am reușit, însă, să îmbin științele exacte cu umanismul și a ieșit ceva interesant, mai ales că eu, ca profesor de TIC, am învățat despre aplicații de care nu auzisem nimic până la acel moment. Aplicându-le într-un mod creativ, am găsit o cale să le aplic și la limba și literatura română. Și așa am împăcat cele două științe, întrucâtva, antitetice.   

Digitaliada: Cum au primit elevii vestea că vor lucra cu tabletele?

Crina Antip: Deși erau obișnuiți cu cartea, odată ce au primit și lucrat pe aceste tablete, au devenit mult mai încântați.