Fundația Orange

Media


Cum avem grijă de copii și cum comunicăm cu ei despre război?

Cum avem grijă de copii și cum comunicăm cu ei despre război?

Asemenea adulților, copiii experimentează în aceste zile diverse emoții precum frică, tristețe sau anxietate, emoții care le afectează comportamentul și gândurile, interferând cu școala și viața socială.

În cel de-al doilea webinar organizat de Fundația Orange și Mind Education am discutat cu doamna dr. Bogdana Păcurari, psihoterapeut de familie cu expertiză în sesiuni de parenting și dezvoltare personală, despre cum ar fi mai potrivit să le vorbim copiilor despre război în contextul actual și cum ar trebui să reacționăm și să le oferim sprijinul în perioade incerte.

Dacă copilul este foarte iritat, evită activitățile care, în mod normal, îi aduceau bucurie și este retras sau stă foarte mult timp pe telefon sau calculator, prezintă episoade de tristețe sau are dificultăți de concentrare, s-ar putea să aibă nevoie de sprijin emoțional și înțelegere.  

De aceea, copiii vor căuta mereu siguranță în jurul adulților cu care interacționează cel mai mult (părinți, rude etc). În cadrul discuției, doamna dr. Păcurari a oferit câteva practici pentru gestionarea comunicării, dar și pentru a fi alături de ei în perioade mai dificile:

1.       Arată-i că ești atent(ă);
2.       Pune întrebări deschise pentru a afla ce știe, ce simte sau ce îi îngrijorează;
3.       Menține rutinele zilnice;
4.       Fii sincer și explică-i adevărul într-o manieră potrivită vârstei;
5.       Învață-l să-și gestioneze stresul, prin mijloace specifice vârstei.
6.      Ai grijă (și) de tine! 

Tot în acest context, vă prezentăm mai jos și o serie de cărți și materiale recomandate de dr. Bogdana Păcurari pe care le puteți studia individual sau împreună cu cei mici, pentru a înțelege mai bine momentele prin care trec și a le depăși cu bine:

  • „Cum să ne păstram copiii aproape” – de Gabor Mate, Gordon Neufeld
  • „17 Ways to Save the World” – de Louise Spilsbury

Iată și alte patru cărți de educație globală pentru copii care prezintă adevăruri și realități sociale din lume, mai greu de explicat și mai puțin dezbătute în familie:

  • „Conflictele globale” – de Louise Spilsbury și Hanane Kay
  • „Refugiații și emigranții” – de Ceri Roberts și Hanane Kay 
  • „Sărăcia și foametea” – de Louise Spilsbury și Hanane Kay
  • „Rasismul și intoleranța” – de Louise Spilsbury și Hanane Kay 

Dacă nu ai reușit să participi la acest webinar dedicat părinților, poți oricând accesa înregistrarea pe pagina de Facebook Digitaliada.