Fundația Orange

Media


Despre digitalizarea educației cu Daniel Petrule, director MERITO la Școala Gimnazială Sânpetru din Brașov

Despre digitalizarea educației cu Daniel Petrule, director MERITO la Școala Gimnazială Sânpetru din Brașov

Digitalizarea educației este importantă pentru a actualiza modurile de predare, exercițiile și explicațiile oferite elevilor, dar și provocările la care aceștia pot fi expuși pentru a-și îmbunătăți abilitățile digitale, de comunicare și nu numai.

Daniel Petrule, director la Școala Gimnazială Sânpetru este un exemplu de „așa da” în ceea ce privește eforturile pe care le face pentru a digitaliza și aduce resurse noi în școala din Brașov. Înscrierea în program și utilizarea la clasă a resurselor Digitaliada sunt printre primele acțiuni care au dus la desemnarea acestuia recent ca Director MERITO 2022. Profesorii din cadrul școlii folosesc din 2019 resursele și aplicațiile puse la dispoziție în program, inclusiv Platforma Digitaliada unde utilizează teste la clasă pentru a exersa și învăța împreună cu elevii într-un mod mai interactiv.

Colegii mei folosesc la clasă deseori tabletele și resursele din Platforma Digitaliada, spre exemplu săptămâna trecută am realizat câteva cursuri în aer liber în care elevii au folosit tabletele Digitaliada. Le folosim în special pentru a exersa la matematică alături de alte resurse și intrumente din platformă”, a adăugat domnul Director.

În prezent, școala se bucură de multe reușite, printre care se numără realizarea de planuri și proiecte reușite de modernizare, printre care se numără și integrarea acesteia în programul Digitaliada. Domnul Profesor Petrule este un susținător al inovației, iar cu ajutorul colegei sale, Mihaela Bucșa, profesor MERITO 2021, a reușit să implementeze multe proiecte utile pentru elevi, care îi ajută să-și dezvolte abilități și competențe digitale, dar și să privească informațiile predate cu mai mult interes și entuziasm.

Cât privește tehnologizarea, am investit recent într-un produs care transformă orice perete într-o tablă inteligentă și ne dorim să implementăm în fiecare clasă acest instrument sau să le dotăm cu video-proiectoare interactive. Elevilor, fiind nativi digitali, le vine totul mănușă, li se pare totul foarte ușor și sunt încântați că le folosesc și îi și ajută foarte mult să se dezvolte”, ne spune Daniel Petrule, director la Școala Gimnazială Sânpetru din Brașov.

Pe lângă toate acestea, elevii din Sânpetru se pot înscrie la numeroase activități extrașcolare care-i ajută să se dezvolte, precum șah, robotică, matematică, gimnastică ritmică, aeromodelism sau karting, care sunt susținute de profesori și traineri voluntari, veniți din alte școli sau din ONG-uri. „Ca echipă a școlii ne-am format de ceva timp, identificăm resurse de finanțare și încercăm să le obținem. Ne pregătim înainte și știm ce ne dorim să facem pentru școală, iar acea sursă de finanțare este foarte importantă pentru dezvoltarea digitală a școlii.

Pe viitor, domnul Director are în plan un proiect de evaluarea potențialului nativ al elevilor, un aparat de senzori care indică abilitățile elevilor, punctele lor forte, dar și cele la care excelează mai puțin. Acest lucru va fi util pentru ca profesorii să poată îndruma apoi elevii către o carieră care să-i ajute să nu renunțe la școală, alături de utilizarea instrumentelor digitale care pun o amprentă modernă aspura întregului proces de predare-învățare-evaluare.