Fundația Orange

Tendințe


Despre educație digitală și oamenii viitorului...

Despre educație digitală și oamenii viitorului...

Vara aceasta, echipa Digitaliada a vizitat 30 de școli din mediul rural românesc. Au fost 30 de vizite de evaluare pentru alegerea școlilor ce urmau să facă parte din proiectul pilot Digitaliada.

În total, am primit 83 de aplicații din toate regiunile României: am descoperit multe școli deschise către educația digitală, multe școli care au făcut pași în această direcție – nu este o exagerare, sunt multe școli din mediul rural cu profesori care, în pofida dificultăților pe care le întâmpina, fac eforturi uriașe pentru a-i aduce pe copii mai aproape de viitor.

Inițiativa noastră este un pilot. Prin acest proiect, ne-am propus să promovăm educația digitală în mediul rural și nu am putea să facem lucrul acesta fără ajutorul școlilor și al profesorilor.

În vizitele din teren am cunoscut oameni minunați – mărturii reale ale dedicării personale și profesionale, directori și profesori care merg dincolo de metodele tradiționale de predare si doresc să ofere conținut educațional digital elevilor si sa îi pregătească pentru secolul XXI.

Din cele 30 de școli, am avut dificila misiune de a alege 10 școli.

Una dintre acestea avea doar un laptop, un videoproiector și 7 calculatoare vechi scoase din uz. V-ați aștepta să fie un loc străin digitalului, nu? V-ați înșela. Chiar si in aceste condiții, profesorii de aici le arată copiilor filmulețe educative pe YouTube, îi învață să lucreze în Power Point și îi încurajează să-și creeze propriile materiale digitale.

Într-o altă școală, am aflat despre cum copiii sunt grupați la același calculator și fac teste online. Le sunt arătate filmulețe și prezentări PowerPoint, în special pentru geometrie pentru învățarea figurilor geometrice, materiale ce creează o ora de matematică atractivă și interesantă.

Am vizitat și școli care au mai multe calculatoare funcționale de generație mai veche. Aici am întâlnit profesori care au fost formatori în alte programe de introducere în utilizarea metodelor de predare digitale pentru alți profesori și care acum lucrează cu elevi de gimnaziu și îi sprijină să-și creeze propriile materiale digitale.

Într-o alta școală, am întâlnit profesori care folosesc materiale digitale la TIC, educație tehnologică, biologie, matematică și chimie. Copii de aici au participat în cadrul unui proiect organizat de Ziua Europei unde și-au creat propriile prezentări PPT cu ajutorul profesorilor.

Peste tot unde am fost, am întâlnit profesori și directori foarte dedicați. Am văzut oameni care fac toate eforturile, inclusiv să aplice la proiecte europene, pentru a asigura copiilor acces la tehnologie și materiale digitale.

În acest context, mă înțelegeți când scriu că plec la drum în acest proiect plină de optimism. Nu va fi un proiect despre cifre și tabele grilă, ci un proiect cu și pentru oamenii viitorului – profesori, directori, părinți și copii care fac lucruri extraordinare în condiții dificile, demonstrând prin sinceritatea și munca lor că omul într-adevăr sfințește locul.