Fundația Orange

Comunicate de presă


Digitaliada adaptează resursele educaționale și în limba maghiară

Digitaliada adaptează resursele educaționale și în limba maghiară

București, 19 octombrie 2020. Fundația Orange lansează, în cadrul Digitaliada, primele resurse educaționale digitale open-source în limba maghiară.

Astfel, sunt puse la dispoziția profesorilor și elevilor din școlile cu predare în limba maghiară, în mod gratuit, cele 8 ghiduri pentru predarea matematicii și informaticii și TIC, Ghidul Școlii Digitale, Ghidul de utilizare a Tablei interactive și 235 de probleme de matematică demonstrate în GeoGebra.

Conform Institutului Național de Statistică, 5,1% dintre elevii din învățământul primar și gimnazial din România învață în limba maghiară.

         „Am încercat în acest fel să facem ca materialele educaționale din Digitaliada să devină accesibile pentru și mai mulți profesori și elevi din România. Platforma și resursele digitale create în cadrul programului sprijină continuarea și desfășurarea procesului educațional, fie că are loc la clasă sau online, la distanță. Am fost ajutați în acest proces de profesori din școli care au și clase cu predare în maghiară și le mulțumesc că au contribuit la extinderea Digitaliadei și în universul școlar cu predare în maghiară.”
– amalia fodor, director fundația orange.

 

La traducere și accesibilizare a lucrat o echipă de profesori din școlile gimnaziale Luna de Sus, județul Cluj și Acățari, județul Mureș – ambele școli incluse în programul Digitaliada. 

         „A fost o provocare interesantă și o oportunitate de nerefuzat să traduc aceste ghiduri, care sper că vor veni în ajutorul cadrelor didactice vorbitoare și de limba maghiară, să organizeze eficient activitățile de predare-învățare-evaluare asistate de tehnologia digitală.”
– éva szás, unul dintre cei 4 profesori implicați în traducerea materialelor.

 

La nivel național, platforma Digitaliada pune la dispoziția cadrelor didactice și a tuturor celor interesați peste 4.000 de resurse digitale educaționale gratuite: materiale Digitaliada pentru Matematică și Informatică (teste și evaluări semestriale în format digital, proiecte didactice, ghiduri, tutoriale video), precum și peste 500 de resurse create și înscrise de profesori, pasionați de IT, precum și de copii cu vârste între 14-18 ani în cadrul concursului anual #Digitaliada.

În plus, Platforma Digitaliada „Învățare și testare online” este locul unde deja peste 30.000 de directori, profesori, părinți și elevi au un cadru interactiv de predare, consolidare și testare, în timp real și complet gratuit. Această secțiune oferă instrumente dezvoltate special pentru evaluarea online, instrumente de comunicare, de organizare videoconferințe sau generare de rapoarte de activitate. Pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, clienții Orange beneficiază de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2020-2021, la accesarea platformei interactive „Învățare și testare online”, dar și a resurselor educaționale din www.digitaliada.ro.


Despre Digitaliada
Digitaliada este un program de educație digitală care se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale și care își propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătățirea performanței școlare în învățământul preuniversitar. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit până acum, în cele cinci ediții Digitaliada, 2,6 milioane euro.

Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro in proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați www.fundatiaorange.ro și www.digitaliada.ro.