Fundația Orange

Media


Digitaliada prin ochii profesorilor: o oportunitate de dezvoltare

Digitaliada prin ochii profesorilor: o oportunitate de dezvoltare

FOTO: Profesorii Digitaliada la seminarul de pregătire de la București, februarie 2018


Când pleci de la premisa că „Școala îl face pe om, OM” este ușor să identifici căile care te duc acolo. Este și cazul profesorilor care au ales să se înscrie la Digitaliada, proiectul Fundației Orange care încurajează educația digitală.

Mai bine de 80 de profesori din 30 de școli din mediu rural intră la clasă cu catalogul și tableta. Sunt acei profesori care au înțeles că tehnologia este parte din viața noastră de zi cu zi, iar educația, în acest context, nu poate să rămână pe loc. Dar ce faci atunci când tehnologia te ia prin surprindere? Te apuci de învățat.

Profesorii Digitaliada sunt acei acei profesori care știu sigur că au în fiecare zi ceva nou de învățat. Sunt acei dascăli care se pun în papucii elevilor și realizează că învățământul tradițional are nevoie de susținerea noilor tehnologii. Pentru acești oameni, Fundația Orange organizează periodic seminarii și cursuri de formare.

Cea de-a doua ediție a proiectului Digitaliada a luat startul la finalul lunii august a anului trecut, când noii profesori, alături de veteranii din proiectul pilot și trainerii Google s-au întâlnit la Brașov pentru a se cunoaște și pentru a deprinde împreună tainele noilor tehnologii digitale. Profesorii veterani au predat din cunoștințele lor profesorilor noi din proiect. „Sunt onorat să fiu din nou prezent la un nou training Digitaliada. Anul trecut pe vremea aceasta eu eram „elev” în cadrul primului seminar organizat pentru pregătirea profesorilor din cadrul proiectului Digitaliada. A trecut un an plin de provocări pe care l-am trecut cu brio, și aici mă refer la noi, profesorii, dar și la elevii noștri, la întreaga școală, la întreaga comunitate. Acum sunt într-o postură nouă și așa cum le spuneam și colegilor mei din sală, din orice experiență avem de învățat. Acest proiect continuă să fie o provocare pentru mine, iar din această nouă ipostază, cea de formator, am din nou, o mulțime de lucruri de învățat”, susține domnul profesor Constantin Ichim de la Școala Gimnazială Samson Bodnărescu din comuna Gălănești, județui Suceava.

Workshop Digitaliada, 27-30 august 2017, Brașov

Emoții, nerăbdare și curiozitate. Acestea au fost cuvintele definitorii pentru profesorii nou-intrați în proiect. „Sunt bucuroasă să iau parte la acest proiect pentru că sunt de părere că învățământul nostru nu este destul de dezvoltat și că ducem lipsă de oameni cu idei noi, de inițiative care să educe percepția profesorilor, a părinților și a elevilor. Din punctul meu de vedere, acest proiect asta face. Cu ajutorul Digitaliada putem să le demonstrăm elevilor că matematica nu este o materie grea”, susține doamna Petruța Comănescu, profesor de mate la Școala Gimnazială Vlădești, județul Argeș.

Emoții a simțit și echipa de implementare Digitaliada, când, din chestionarele completate de către profesorii prezenți la seminar, s-a înțeles limpede că prin acest proiect se oferă încredere statutului de profesor. Mai bine de 50% dintre participanții la Seminarul de pregătire de la Brașov au menționat că proiectul Digitaliada le oferă acces atât la informații noi, cât și la o comunitate de profesori și specialiști dornici să îi ajute să se dezvolte.

„Mă bucur foarte tare că am intrat într-o comunitate de profesori deschiși către nou și evoluție. Mă aștept să dezvoltăm cât mai multe aplicații și proiecte didactice și fișe. Tot ce este nevoie pentru un învățământ actual”, este de părere  Ana Elena Ungureanu, prof de mate la Școala Gimnazială Valea Lupului, județul Iași. 

Invitatul special al seminarului de pregătire de la Brașov a fost doamna Simona Baciu, fondatorul Transylvania College și unul dintre puținii oameni despre care se poate spune că a revoluționat învățământul românesc. „Implicarea Fundației Orange în educație și în schimbarea educației din România mi se pare un lucru remarcabil. M-am uitat la profesorii care astăzi sunt la cursurile de educație digitală organizate de Fundația Orange și am găsit în ei mândria de a fi dascăl, bucuria de a fi aici, de a învăța și de a împărtăși din experiențele proprii. Cred că asta este cea mai mare onoare făcută unui dascăl, de a-i recunoaște și de a-i oferi șansa să se dezvolte în pas cu lumea modernă. Felicitări Fundației Orange pentru implicare!”, conchide doamna Baciu.

Cel de-al doilea seminar de pregătire Digitaliada, ediția a doua, a avut loc la începutul lui februarie 2018. Și pentru participanți și pentru organizatori, emoția regăsirii a fost vizibilă. ”Digitaliada ne-a dat ocazia să cunoaștem profesori, ca și noi, preocupați de evoluția și soarta elevilor noștri. Este bine să știi că nu ești singur în demersul pe care îl faci, că ai alături oameni care întâmpină aceleași greutăți și că există cineva care are soluția și vine să o expună, nu o ține doar pentru el”, susține Marius Cocuț, de la Vânători, județul Neamț.

Workshop Digitaliada, 7-10 februarie 2018, București


Surprizele s-au ținut lanț, la această ediție a Seminarului Digitaliada, prima fiind participarea doamnei Violeta Dascălu, „Cea mai Puternică Femeie din Educație în anul 2017”, titlu primit din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Doamna Dascălu este directorul Școlii Ferdinand din București, iar curajul și determinarea acestui profesor a fost ca un magnet pentru cadrele didactice venite din toate colțurile țării. Cea de-a doua surpriză, apreciată cu punctaje maxime în chestionare, a fost cursul „Metode alternative de învățare” susținut de trainerii Orange. Profesorii prezenți au avut ocazia să se joace și să înțeleagă educația prin prisma jocului, ceea ce le place elevilor la clasă cel mai mult.

„Să știți că nu este puțin lucru ce facem noi la aceste seminarii. Am 30 de ani de muncă la catedră și, până acum, puține lucruri m-au solicitat, dar și mulțumit atât de tare. Mă duc în fața elevilor, cu catalogul și tableta, sigură pe ce știu și pe ce am de făcut, pentru că la aceste sesiuni de formare toată lumea își face treaba. Dânșii ne explică exact că la elevi, noi luăm notițe, mai studiem acasă, iar când ajungem în fața copiilor, îi cucerim cu matematica”, declară mulțumită doamna Luminița Preoteasa.