Fundația Orange

Media


Director Dragoș Vodă: Importantă este fericirea copiilor atunci când intră în laboratorul digital

Director Dragoș Vodă: Importantă este fericirea copiilor atunci când intră în laboratorul digital

FOTO: Oră de TIC în laboratorul Digitaliada


Pentru un director de școală din mediul rural care urmărește în mod constant să obțină rezultate măsurabile, obiectivul îndrăzneț pe care și l-a propus, acela de a obține un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare prin Digitaliada, nu l-a speriat.

După un an de implementare a proiectului, ne-am întors în școala Dragoș Vodă din județul Călărași și am asistat la o oră de TIC la clasa a VI-a.  Experiența elevilor s-a simțit, am văzut cum se folosesc la clasă Google Classroom și Quizizz, aplicații îndrăgite de domnul director și profesor de TIC, Lucian Trică.

Digitaliada: Cum a fost implementarea proiectului Digitaliada în acest an școlar?

Director Lucian Trică: Proiectul Digitaliada în Școala Dragoș Vodă a fost un proiect deosebit. Pentru mine, este un proiect de suflet, având în vedere că sunt director în această școală, dar mai ales pentru că sunt profesor de informatică, beneficiar direct al programului. Totodată, Digitaliada a fost și este o provocare deoarece învățăm constant lucruri noi. Acest proiect este o modalitate excelentă de creștere a calității actului educațional tocmai datorită faptului că ne dă posibilitatea să folosim conținuturi digitale, atât de îndrăgite de copii. Un proiect deosebit, mă bucur foarte mult că am făcut și facem în continuare parte din echipa Digitaliada, abia aștept să continuăm implementarea și în acest an școlar.  

Digitaliada: Dintre toate aplicațiile Digitaliada, ce v-a plăcut cel mai mult, ce ați folosit cel mai mult la clasă?

Director Lucian Trică: Aplicațiile puse la dispoziție prin Digitaliada pe partea de TIC sunt deosebite. Dar, ce mi-a plăcut cel mai mult și am folosit frecvent la clasă, sunt: Google Classroom, Quizizz și Kahoot! Am ajuns, astfel, să lucrăm foarte mult cu elevii folosind e-mail-ul deoarece, prin proiect, le-am creat tuturor elevilor de gimnaziu și cadrelor didactice conturi de utilizator, iar acest lucru nu a făcut decât să ușureze comunicarea dintre noi. 

Digitaliada: Povestiți-ne despre modul în care ați folosit Google Classroom.

Director Lucian Trică: Google Classroom este o aplicație foarte interesantă, puțin dificilă la început, dar foarte atractivă pentru copii și pentru mine, ca profesor. Se poate folosi atât în predarea noilor cunoștințe, dar se poate folosi excelent la reactualizarea și evaluarea cunoștințelor. Este o aplicație care permite interactivitatea, chiar dacă profesorii și elevii nu se află față în față. Am folosit Google Classroom și în cazul temelor pentru acasă: e suficient ca elevii să aibă codul lecției și, astfel, primesc sarcini de lucru acasă, pot intra în aplicație și lasă acolo răspunsurile. 

Digitaliada: Povestiți-ne și despre testele pe care le-ați dat folosind Kahoot! și Quizizz.

Director Lucian Trică: La începutul anului școlar trecut, când am început să implementăm proiectul în școala noastră, am folosit foarte mult Kahoot!, o aplicație foarte interesantă, am folosit-o cu succes la clasă și copiii au fost foarte, foarte încântați. Însă mie îmi place foarte mult Quizizz. De aceea, din pasiune lucrez suplimentar cu elevii de clasa a VIII-a folosind Quizizz, pentru pregătirea la matematică, deși eu predau informatică. Chiar la sfârșitul anului școlar trecut am creat în Quizizz un test în care verificam cunoștințele din toți anii de gimnaziu, foarte util pentru copii în vederea pregătirii pentru examenul de Evaluare Națională. Iar elevii au fost încântați. Am încercat să schimb ceva, testările să nu mai fie așa monotone, ci mai dinamice.

Digitaliada: Cum ar fi reacționat elevii dacă le-ați fi dat acest test pe hârtie?

Director Lucian Trică: Evident că lucrul pe tablete îi încântă mult mai mult și se implică cu mult mai mult interes decât în cazul testărilor clasice pe care le dădeam înainte. În ceea ce mă privește, raportându-mă doar la disciplina mea, testările le-am dat numai pe tabletă anul trecut. Consider că îmi ușurează mie munca, în calitate de profesor, dar și elevii primesc feedback imediat. Și e excelent așa.
În general, copiii sunt foarte încântați și cred că cel mai mare plus al proiectului este fericirea pe care o văd pe chipul copiilor atunci când intră în laboratorul digital. Simt că ei vin altfel, cu mult mai multă deschidere la ore. 

Digitaliada: Dacă ar fi să ne întoarcem puțin în timp, în calitate de director, ce v-a făcut să aplicați la proiect?

Director Lucian Trică: De proiectul Digitaliada am aflat întâmplător, în urma unor discuții pe care le purtam, la momentul acela, cu un consultant pentru un alt proiect pe care îmi doream să-l implementez în școală. La un moment dat, am ajuns la discuția despre dotări, iar respectivul consultant m-a întrebat dacă avem calculatoare în școală. I-am răspuns că avem stații de lucru destul de vechi, din 2003, și că ne-ar interesa să reușim să dotăm laboratorul cu calculatoare noi și cu tehnologie nouă. Și atunci m-a întrebat: „Dar dumneavoastră nu știți de Digitaliada?”. Și mi-a plăcut cum sună, Digitaliada, a fost un impact puternic. I-am răspuns că nu știu. Apoi mi-a oferit câteva informații, am venit la școală, am intrat pe internet și am căutat mai multe despre Digitaliada și m-am hotărât să aplic. Am observat că perioada de înscriere în proiect era chiar pe ultima sută de metri, așa că l-am sunat repede pe domnul profesor de matematică, l-am întrebat dacă este dispus să se implice într-un astfel de proiect, iar a doua zi deja aveam toate hârtiile. Am trimis aplicația și răspunsul a fost unul bun.

Digitaliada: Care este concluzia pe care o puteți trage după un an de implementare?

Director Lucian Trică: După un an, concluzia este că sunt foarte mulțumit de cum a fost implementat proiectul în școala noastră. Încă mai avem lucruri de învățat, trebuie să recunoaștem, dar suntem foarte deschiși și ne vom implica în continuare în derularea proiectului. Și vom folosi cu interes toate aplicațiile.