Fundația Orange

Media


Director Școala Eșelnița: Am vrut să aduc tehnologia la ore, să o fac părtașă studiului

Director Școala Eșelnița: Am vrut să aduc tehnologia la ore, să o fac părtașă studiului

FOTO: Rosemarie Cocoana, director Școala Gimnazială Eșelnița, județ Mehedinți


Proiectul Digitaliada este implementat la Școala Gimnazială Eșelnița pentru că profesorii și directorul de aici și-au dat seama că tehnologia trebuie să facă parte din evoluția celor mici.

În acest context, profesorii și directorul școlii, doamna Rosemarie Cocoana, au decis să aplice la programul de educație digitală Digitaliada și să le ofere elevilor acces la acest tip de educație, mai degrabă decât să restricționeze accesul la tehnologie. Nevoia de nou a fost împlinită prin prezența tabletelor pe băncile elevilor și prin noua formă de predare adoptată de profesorii de matematică și de T.I.C. Doamna director, învățător de meserie, este convinsă că tehnologia trebuie să facă parte din educația celor mici, de aceea folosește deja, încă de la ciclul primar, retroproiectorul și alte device-uri digitale moderne.

Digitaliada: Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursa pentru dotarea școlii cu tablete, prin proiectul Digitaliada?

Rosemarie Cocoana: Legat de aplicarea acestui proiect digital în școala noastră pot să afirm, din postura de învățător, că experiența pe care am acumulat-o în cei 23 de ani de vechime în învățământ m-a făcut să realizez că tehnologia trebuie să facă parte din educația copiilor. Am scris, de-a lungul carierei, mai multe proiecte pentru elevi și tineret, iar acest proiect, Digitaliada, m-a atras în mod special.

Ne-am confruntat cu dependența elevilor de telefonul mobil. În trecut, am fost nevoiți să aplicăm o serie de reguli, unele destul de drastice, ca să reducem această dependență. Acum însă, de când avem tabletele Digitaliada pe băncile elevilor, aceștia nu își mai cer cu așa nerăbdare telefoanele mobile. Domnii profesori spuneau, în cancelarie, că elevii nu mai vor în pauze, ci vor să mai rămână să lucreze pe tablete.

Digitaliada: Care este părerea elevilor despre implementarea acestui proiect în scoală, sunt mulțumiți?

Rosemarie Cocoana: Pot să vă spun că elevii noștri se bucură și sunt pe deplin încântați de avantajele existenței acestui laborator digital în școala Eșelnița. Cu ajutorul celor doi profesori implicați în proiect, am reușit să cucerim atenția multor elevi.

Digitaliada: Ce reprezintă pentru dumneavoastră educația digitală?

Rosemarie Cocoana: În aceste vremuri în care trebuie să fim mereu informați pentru a ne dezvolta atât personal, cât și profesional, consider că laboratorul Digitaliada este un avantaj pentru școală și pentru comunitatea noastră. Am fost mereu preocupați să le oferim elevilor cele mai noi tehnologii pentru a-i ține în pas cu evoluția socială. Era păcat să pierdem o asemenea șansă, mai ales că învățământul tradițional nu prea mai reușește să țină elevii la școală. Pentru noi a fost ușor să aducem, în mod practic, o îmbunătățire învățământului existent prin schimbarea metodelor de predare.

Digitaliada: Predarea cu ajutorul tehnologiei digitale presupune un efort suplimentar pentru profesori, la clasă. Merită efortul?

Rosemarie Cocoana: Aceste tipuri de proiecte digitale ne dezvoltă accesul la informație, fac lecțiile mult mai frumoase și mai interactive, iar colegii mei nu consideră că aplicarea lor este un efort, ci un beneficiu, deoarece ele îmbină utilul cu plăcutul.

Digitaliada: Ați participat la vreo oră Digitaliada?

Rosemarie Cocoana: Da, am participat la orele susținute de către cei doi profesori. Dânșii sunt văzuți ca mentori de către ceilalți colegi deoarece permanent au loc discuții și schimburi de păreri și impresii între profesori. Unii chiar și-au arătat intenția predării propriilor materii cu ajutorul tabletelor prezente în școală. Ca exemplu, profesoara de limba română s-a arătat mereu foarte interesată să găsească variante de predare cu ajutorul tehnologiei.

Digitaliada: Care considerați că este beneficiul major pe care l-a adus proiectul Digitaliada în școala dumneavoastră?

Rosemarie Cocoana: Dezvoltarea! Dezvoltarea personală și profesională a profesorilor și  percepția total schimbată a elevilor față de școală - aceste aspecte reprezintă pentru mine avantajul de necontestat al acestui proiect în Școala Gimnazială Eșelnița.