Fundația Orange

Media


Director Școala Luna de Sus: Școala trebuie adaptată la copii, nu copiii la școală

Director Școala Luna de Sus: Școala trebuie adaptată la copii, nu copiii la școală

Luna de Sus are o școală ce răspunde cerințelor unui învățământ deschis și flexibil, care încurajează dialogul și implicarea.

Performanță și beneficiu sunt principiile după care se ghidează conducerea școlii. Doamna director, Mihaiela Sîmboan, ne-a vorbit despre consecvență, orientarea spre rezultate și adaptarea școlii la nevoile elevului.

Digitaliada: Doamna director, bun venit în familia Digitaliada. Spuneți-ne, de ce v-ați dorit să faceți parte din ea?
Director Mihaiela Sîmboan: Mi-am dorit ca și elevii din această școală să beneficieze de un învățământ modern. Chiar dacă suntem o școală din mediul rural, și copiii de la sate au dreptul la o educație modernă.

Digitaliada: De câte ori ați aplicat?
Director Mihaiela Sîmboan: De trei ori. Iar a treia oară a fost cu succes. Eu sunt de părere că cei care își doresc ceva cu adevărat și care sunt consecvenți în ceea ce vor să facă vor obține, până la urmă, tot ceea ce își doresc, indiferent în ce domeniu.

Digitaliada: În septembrie a avut loc prima activitate din proiect, sesiunea de formare pentru profesori. Cum vi s-a părut?
Director Mihaiela Sîmboan: Pentru mine, și cred că și pentru colegii mei, cu care am participat la acest eveniment, a fost o experiență minunată. Am întâlnit acolo oameni minunați, care ne-au oferit toate informațiile de care au crezut ei că noi trebuie să beneficiem și pentru faptul că ne-au făcut să ne simțim noi foarte speciali la acel eveniment. 

Digitaliada: Ați avut și un eveniment oficial de lansare a proiectului. Cum a fost în acea zi?
Director Mihaiela Sîmboan: Da, am avut lansarea evenimentului pe data de 3 octombrie. A fost o zi specială pentru noi, atât pentru copii, cât și pentru colegi și pentru cei care au participat la acest eveniment. Am avut onoarea să-i avem alături de noi pe Adina Roșca, expert educațional în proiectul Digitaliada, pe domnul viceprimar al comunei, consilieri  din cadrul primăriei și reprezentanți mas-media.

Digitaliada: Tabletele și aplicațiile îi atrag și pe cei mici, dar ...
Director Mihaiela Sîmboan: ... dar și pe cei mari, inclusiv la acest eveniment de lansare  am folosit tabletele și aplicația Kahoot!. Pentru ca invitații să înțeleagă mai bine ceea ce voiam să le spunem. În momentul când aveau tableta și foloseau acea aplicație, eu cred că altfel s-a înțeles, decât prin felul de a spune sau a explica anumite lucruri sau a prezenta un proiect. Când este ceva practic eu zic că întotdeauna e mai bine.

Digitaliada: Ce feedback ați primit de la comunitate?
Director Mihaiela Sîmboan: În primul rând, copiii au fost foarte nerăbdători. În momentul în care au aflat că am câștigat proiectul și că vom primi materialele digitale și că orele de matematică și informatică se vor preda pe tabletă, cum le place lor, așteptau nerăbdători să vadă când vor putea să înceapă orele de matematică și TIC în laborator. La fel și părinții. Unii dintre ei au fost foarte bucuroși pentru faptul că elevii vor folosi tableta la aceste discipline. Ținând cont că trăim într-o lume a tehnologiei, iar copiii, de mici, folosesc telefoanele, tabletele, doar pentru a se juca, acum le pot folosi și pentru a învăța.

Digitaliada: Care considerați că este marele avantaj al proiectului Digitaliada?
Director Mihaiela Sîmboan: În primul rând, faptul că elevii beneficiază de un invățământ modern. Fac ceea ce le place, zic eu. Folosind tableta învață altfel decât pe tablă, în caiet și-n carte. Poate ei văd lucrul ăsta ca pe o joacă, dar prin joacă de fapt ei învață. Lecțiile sunt mai interesante, mai atractive, îi duc pe ei, oarecum într-o lume a lor, și eu cred că le place. Chiar și elevii care erau considerați mai slăbuți la învățătură, din câte am înțeles, sunt destul de activi acum și le place ceea ce fac.

Digitaliada: S-au arătat și alte cadre didactice interesate să folosească tabletele?
Director Mihaiela Sîmboan: Interes există, profesorii de biologie și de geografie își doresc. Vă pot spune cu certitudine asta deoarece la un consiliu profesoral am diseminat informațiile despre proiect, aplicând chiar și un test pe aplicația Kahoot! și le-a plăcut. A fost cel mai frumos consiliu profesoral pe care l-am avut până acum. La acea ședință am discutat și atunci profesorii și-au manifestat interesul, că ar vrea și ei să susțină anumite lecții în laboratorul digital.

Digitaliada: Dacă ne puteți rezuma într-un cuvânt, o frază-cheie ce înseamnă pentru dumneavoastră Digitaliada, care ar fi acestea?
Director Mihaiela Sîmboan: Aș putea spune performanță, dar asta ar fi performanța noastră, ca echipă care am aplicat și am reușit. Beneficiu ar fi pentru elevi și cadre didactice. Cred că ar fi mai multe cuvinte, nu doar unul. Mă gândesc și la faptul că școala trebuie adaptată la copii și nu copiii la școală.