Fundația Orange

Media


Director școală: Digitaliada a conectat o școală mică, de la sat, la rețeaua globală a evoluției

Director școală: Digitaliada a conectat o școală mică, de la sat, la rețeaua globală a evoluției

FOTO: Educația digitală completează orele de matematică de la Sîntandrei


Când proiectul Digitaliada este implementat într-o școală simplă de la sat, profesorii din tot județul devin interesați și caută să afle mai multe despre tabletele și aplicațiile oferite ca suport.

Și pentru că educația digitală este pentru toată lumea, profesorii implicați în proiect au organizat ore demonstrative și cercuri metodice pentru a le arăta doamnelor și domnilor profesori din județ cum tehnologia digitală, aplicațiile și evaluările online fac învățământul actual și modern și le oferă elevilor acces permanent la informație. 

Un astfel de exemplu de cerc metodic dedicat profesorilor de matematică și informatică din județul Bihor a fost organizat la Școala Gimnazială Sîntandrei, de către profesorii Maria Ile și Sorin Ban, doamna director Elena Duma, cu sprijinul domnului Mircea Pop - responsabil cerc metodic. Am vorbit despre acest cerc metodic altfel, dar și despre tehnologie, educație și viitor cu doamna Elena Duma, directorul Școlii Gimnaziale Sîntandrei.

Digitaliada: Cu ce gânduri ați primit educația digitală în școala dumneavoastră?

Elena Duma: Pentru noi, educația digitală este un program pe care l-am aplicat în școala noastră cu foarte mare drag. Mai ales că avem o echipă inimoasă de cadre didactice, părinți și elevi care sunt dornici să lucreze pe suportul digital primit în cadrul proiectului, pe tablete.

Digitaliada: De ce ați aplicat la Digitaliada?

Elena Duma: Am aplicat pentru că eu cred că trebuie să ținem pasul cu evoluția tehnico-științifică și, totodată, pentru ca elevii noștri să fie în ton cu ceea ce se întâmplă atât la noi în țară, cât și în străinătate.

Digitaliada: Ne-ați mărturisit că o comunitate care nu este conectată la tehnologie nu poate să facă parte din marea comunitate globală, din rețeaua globală a evoluției. Ați conectat școala din Sîntandrei la rețeaua globală?

Elena Duma: Din momentul în care am intrat în proiectul Digitaliada, eu cred că deja ne-am înscris în rețeaua globală a evoluției. Mai mult, ne gândim ca în anul școlar viitor să aplicăm acest program, într-o formă de opțional, și la clasa a IV-a, în funcție și de ce vom discuta cu domnii învățători; consider că am putea deja să începem să lucrăm diverse aplicații cu elevii. 

Digitaliada: Sunteți interesată să folosiți aceste instrumente digitale și la orele dumneavoastră?

Elena Duma: Da, aș încerca să le folosesc la disciplinele pe care le predau, fizică și chimie, să lucrăm pe tablete, să descarc materiale didactice din proiect, pe lângă cele din rețeaua AeL pe care o folosesc momentan. 

Digitaliada: Care este valoarea adăugată pe care acest proiect a adus-o în școala dumneavoastră?

Elena Duma: În calitate de director, pot să vă spun că acest proiect aduce, în primul rând, un plus de imagine școlii noastre, fiind momentan singura școală din județul Bihor care implementează acest proiect. Ne bucurăm că am îndeplinit condițiile de eligibilitate pentru a fi acceptați în acest proiect și, astfel, copiii pot să-și dezvolte abilități digitale și să utilizeze cunoștințele dobândite atât în școală, cât și în afara acesteia. 

Digitaliada: Cum au primit domnii profesori proiectul Digitaliada?

Elena Duma: Odată ce s-au acomodat cu programele și cu materialele digitale de pe platforma Digitaliada, orele au devenit o plăcere, se derulează altfel, profesorii au început să își pregătească lecțiile în alt mod, iar copiii au fost plăcut surprinși.

Digitaliada: Astăzi am asistat la o oră demonstrativă de matematică împreună cu profesorii de matematică din zona de sud a județului Bihor. Ce v-au spus domnii profesori invitați la cerc?

Elena Duma: Într-adevăr, am avut onoarea să fim gazdele cercului pedagogic al profesorilor de matematică din sectorul Oradea Sud. Profesorii au fost deosebit de interesați de tema pe care noi am prezentat-o, educația digitală, pentru că reprezintă o noutate. Pentru dânșii a fost ceva inedit să îl vadă pe domnul profesor Ban folosind GeoGebra și tabla interactivă în predare, a fost o noutate să o vadă pe doamna profesor Ile lucrând cu elevii pe tablete.

Cel mai mult mi-a plăcut că profesorii invitați au format echipe cu elevii și au lucrat împreună. Domnii profesori s-au declarat impresionați de ce au văzut, dar și triști, cumva, că nu au și dânșii în școlile lor un așa proiect.