Fundația Orange

Media


Directorul școlii din Ivănești despre reacția copiilor față de tablete: Nu au zis nimic, decât Wow!

Directorul școlii din Ivănești despre reacția copiilor față de tablete: Nu au zis nimic, decât Wow!

Copiii și realizările lor, fie că ele înseamnă depășirea emoțiilor, înțelegerea unor noțiuni abstracte sau intrarea la cel mai bun liceu din județ, sunt motive de mândrie în comunitățile mici.

Sunt cuvintele primarului comunei Ivănești, județul Vaslui, care a precizat că se simte responsabil de viitorul elevilor din comună. Alături de acesta, directoarea Școlii Gimnaziale "Ionel Miron” din Ivănești, Iulica Neamțu, povestește cum au reacționat copiii la prima oră de matematică pe tablete și de ce le place atât de mult GeoGebra. 

Iulica Neamțu este profesor de matematică și director, din anul 2017, al Școlii Gimnaziale "Ionel Miron” din Ivănești. De la începutul acestui an școlar, le predă copiilor cu ajutorul cărților clasice și "cărților digitale”. Vasile Novac este primarul comunei Ivănești din județul Vaslui de mai bine de 10 ani, iar soția sa este profesoară la școala din comună. 

Digitaliada: Doamna director, cum ați luat decizia să participați în competiția Digitaliada?

Director Iulica Neamțu: În urmă cu ceva ani, școala noastră a fost dotată cu calculatoare. După o anumită perioadă de timp, aceste calculatoare s-au deteriorat. La noi în școală este tradiție să avem un opțional de informatică. Atunci am văzut că elevii apreciază foarte, foarte mult orice formă nouă de tehnologie, așa că acesta a fost motivul pentru care am hotărât să accesăm acest proiect și să aducem tablete. 

Digitaliada: Cum a fost prima oră când au folosit copiii tabletele la școală?

Director Iulica Neamțu: Nu au zis nimic, decât Wow!. Atât. Le-a plăcut foarte mult. În prima lună în care am folosit tabletele, au fost mai stângaci, dar pe parcurs s-au obișnuit și acum sunt dornici de a le folosi la toate orele de matematică.  

Digitaliada: Elevii au acasă telefoane sau tablete?

Director Iulica Neamțu: Suntem o școală din mediul rural, unde nu toți copiii au posibilitatea să aibă tablete. Nu toți copiii au posibilitatea să aibă acces la internet, iar unii copii chiar au o situație materială precară. Astfel că abia așteaptă să vină la școală, să mergem în laboratorul de informatică și să lucreze cu tabletele.  

Digitaliada: Ce aplicații vă place să folosiți la ore?

Director Iulica Neamțu: Îmi place să folosesc GeoGebra. Recent am folosit-o la clasa a VIII-a, când am făcut grafice de funcții. Și elevilor le place să folosim GeoGebra la geometrie, la corpurile geometrice. Le place să le rotească. Noi am făcut la clasă și corpuri geometrice din hârtie. Dar copiii au zis: Doamna dirigintă, nu mai facem cu foarfeca și hârtia, așa, ca pe vremuri. Acum, uitați ce frumos le desfășurăm, le rotim! Și vedem și mult mai bine.

Digitaliada: Domnule primar, ce înseamnă predarea digitală în Școala Gimnazială "Ionel Miron” din Ivănești? 

Primar Vasile Novac: Eu cred că Digitaliada este un lucru excelent, un lucru formidabil pentru copiii de la această școală, pentru cadrele didactice, pentru că le este mult mai ușor să aibă acces la informație, la tehnologie și cred eu că lucrul acesta ajută foarte mult în pregătirea copiilor și în alegerea profesiei lor pe mai departe. Avem copii care merg la licee de profil din județ. Liceul reprezentativ de la noi din județ este Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Vaslui. Noi avem copii care merg la acest liceu și care fac față. Și nu numai că fac față, fac și performanță. Deci noi nu putem decât să ne bucurăm de această predare digitală.  

Digitaliada: Ce reacții primiți din partea copiilor? 

Primar Vasile Novac: Copiii sunt realmente încântați. Generațiile de astăzi au, într-adevăr, această capacitate și oportunitate de a avea acces la tehnologie, iar cei care știu să își selecteze informația și să o și folosească așa cum trebuie, eu cred că vor avea un viitor frumos. 

Digitaliada: Care a fost reacția comunității după ce ați intrat în proiectul Digitaliada?

Primar Vasile Novac: Am primit felicitări, noi, autoritățile locale din Ivănești, din partea altor primari. Au fost curioși să afle de unde am aflat despre competiție, cum s-a făcut selecția, cum s-a scris proiectul. Simțim și un sentiment de mândrie și eu mereu îndemn și cadrele didactice să cultivăm acest sentiment de mândrie locală, dar cum: prin ceea ce le transmitem copiilor noștri, prin ceea ce facem zi de zi pentru comunitate. Interesul nostru comun este să le asigurăm copiilor condiții cât mai bune pentru studiu. Avem o responsabilitate față de generațiile viitoare: să ne implicăm mai mult, să aducem mai multă tehnologie, mai multe dotări, și tot așa.