Fundația Orange

Dualitatea Unda - Corpuscul a Luminii atat pe o sursa de lumina dispersata cat si pe o sursa de lumina amplificata si dirijata (LASER)

Alte resurse

Abibula Aygun

Trimis la 26.02.2020

Fizică
FIZICĂ, VIII MEDIU PREDARE

Lumina! Fie ca este artificiala sau naturala are o viteza constanta de 300.000 km/s
Buuuun! Putini stiu ca Lumina este in acelasi timp atat Unda, deoarece se propaga aidoma valurilor pe un lac dupa ce arunci o pietricica, dar si Particula, deoarece interactioneaza cu materia.


Alte materiale educaționale


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


Putini stiu ca Lumina este in acelasi timp atat Unda, deoarece se propaga aidoma valurilor pe un lac dupa ce arunci o pietricica dar si Particula deoarece interactioneaza cu materia.

LASER-ul nu este altceva decat Lumina Amplificata prin Stimularea Emisiei de Radiatii (Lumina este Radiatie Electromagnetica).

In filmulet prezint doua spete.

Prima, o stiu multi profesori de fizica - experimentul fantei duble. Elevii o pot efectua acasa crestand intr-un carton, cam cat o foaie de caiet normal, doua fante cam de 3-4 mm latime si circa 7-8 cm lungime. "Bunul simt" ne spune ca, teoretic, ar trebui sa obtinem doar doua dungi pe peretele de proiectie.

Dupa cum vedeti in video se obtin mult mai multe. Aici este frumusetea mecanicii cuantice. Da! Fotonului i se spune si Cuanta de energie.

Am vrut sa va arat ca se aplica chiar si unui fascicul LASER!

Astfel incat, am utilizat un laser pointer de la un Presenter aplicand o banala sarmulita in fata fasciculului LASER!

Tot bunul simt ar spune ca la acea dimensiune si la cea distanta fata de ecranul de proiectie (circa 1 metru - marind ulterior la 4 metri) ar trebui sa nu se intamle nimic.

Iarasi Natura ne joaca feste!

Priviti filmuletul.

Am setat aparatul foto pe diverse valori de expunere si iata ce am obtinut.

Demonstratia dualismului Unda - Corpuscul a luminii indiferent ca discutam de un fascicul dirijat si amplificat sau de o lumina dispersata.


Alte informații

Stiati ca unui foton ii ia circa 100.000 ani sa paraseasca Fotosfera Sorelui?
Practic, noi acum, vedem lumina care a luat nastere acum aproximativ 100.000 de ani in nucleul Soarelui ca urmare a procesului de Fuziune a doi atomi de Hidrogen intr-un atom de Heliu. Moment in care este eliberata o particula foarte puternic incarcata energetic.

Lumina reflectata de Luna ajunge pe Pamant in circa O Secunda si un pic!


Abibula Aygun

Scoala Gimnaziala , Romania, 23 August, Constanța

Trimis la 26.02.2020 - 21:47


Materiale similare

Bingo Educațional

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, IV, V, VI, VII, VIII

Aplicația Bingo Educațional permite generarea unor cartonașe unice pentru jocul Bingo. Acest joc poate fi utilizat la orice disciplină, de la nivel preșcolar, până la nivel universitar. Toate jocurile elaborate rămân disponibile pentru alți utilizatori. Site: https://cubulet.ro/EduBingo/

Fenomene termice

Fizică
FIZICĂ, VIII

Orice ai face, folosește interactivitatea pentru a adăuga text, imagini, videoclipuri, audio sau link-uri externe. Totul se poate întâmpla într-un mod genial.