Fundația Orange

Media


Educația susținută cu ajutorul tehnologiei poate duce la performanța elevilor

Educația susținută cu ajutorul tehnologiei poate duce la performanța elevilor

FOTO: Mihaela Apostu, elev olimpic al Școlii Pogonești, județul Vaslui


Mihaela este elevă în clasa a VII-a la Școala "Dimitrie Negruțiu" din comuna Pogonești, Vaslui. Este un copil bun, căruia îi place să învețe, astfel că profesorii au îndrumat-o să participe la o multitudine de olimpiade și concursuri.

În clasa a II-a a participat la un concurs literar și a câștigat o tabletă. Din acel moment, modul de raportare la învățare s-a schimbat definitiv pentru Mihaela. Joaca era afară, cu prietenii, iar tableta era pentru documentare, lectură online și aplicații la limba română. A continuat să participe la concursuri și să se folosească de tehnologie pentru a învăța.

Nu mică i-a fost surpriza atunci când, la începutul anului școlar 2017–2018, a găsit tabletele Digitaliada pe bănci. Astăzi este printre acei elevi care îi întreabă constant pe profesori despre noutățile literare care pot fi descărcate online.

Digitaliada: Mihaela, știm că ești unul dintre cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale din Pogonești. Când ai intrat prima dată în contact cu tehnologia digitală? 

Mihaela Apostu: A început atunci când eram în clasa a II-a. Atunci am fost implicată într-un proiect literar, aveam de făcut o poveste, și am reușit să obțin premiul al III-lea care consta într-o tabletă. Am fost foarte fericită de punctajul obținut și mi-a plăcut că am reușit să câștig o tabletă.

Digitaliada: Tu știai să folosești tableta? 

Mihaela Apostu: M-au învățat frații mei mai mari. Și ei au fost foarte bucuroși de rezultatele mele.

Digitaliada: Cum de ai folosit tableta pentru a învăța și nu pentru a te juca? Nu ai fost tentată?

Mihaela Apostu: Ba da, dar am ales, mai degrabă, să mă joc afară cu prietenii, decât să mă joc pe tabletă.

Digitaliada: Cum te-a ajutat tableta să înveți?

Mihaela Apostu: M-a ajutat la teme prin faptul că mi-am descărcat gratuit câteva cărți, am citit direct de pe tabletă și m-am documentat mai mult. Am învățat multe de pe site-urile de  limba și literatură română. Dar se pot găsi informații despre orice materie.

Diditaliada: La ce concursuri ai participat?

Mihaela Apostu: La mai multe, dar în special la cele de limba română, la olimpiada de lectură și abilitate de viață, la un concurs rural de lectură.

Digitaliada: Doamna director, credeți că parcursul educațional al Mihaelei ar fi fost același dacă nu ar fi intrat în contact cu tehnologia digitală încă din clasa a II-a?

Cristina Păvălescu: Nu, cred că nu. Cert este că a avut o importanță foarte mare faptul că ea a avut tabletă de la o vârstă foarte mică, pe care a ales să învețe. Pentru mine a fost foarte surprinzător să observ că nu era niciodată interesată de jocurile pe tabletă, ci doar de cărți online, de aplicații pentru gramatică.

Digitaliada: Mihaela, cum ar fi fost dacă tehnologia digitală nu ar fi intrat in viata ta?

Mihaela Apostu: Mi-ar fi fost mai greu să caut și să găsesc anumite informații. Și, având tableta, am ales să o folosesc în acest scop. 

Digitaliada: Doamna Apostu, cum vedeți dumneavoastră faptul că Mihaela învață cu ajutorul tabletei?

Gabriela Apostu: Mă bucur că învață. După cum a spus și ea, prima tabletă a câștigat-o la un concurs literar, iar acum are tabletă la școală - și este foarte încântată.

Digitaliada: Cum este, Mihaela, să ai o tabletă pe banca de la școală?

Mihaela Apostu: Este mai ușor. Tehnologia ne ușurează învățatul.