Fundația Orange

Media


Elevă: Educația digitală m-a ajutat foarte mult, mai ales în calcule mintale

Elevă: Educația digitală m-a ajutat foarte mult, mai ales în calcule mintale

FOTO: Elevii de la Sîntandrei folosesc aplicații la ora de matematică


Pentru elevii Școlii Gimnaziale Sîntandrei din județul Bihor, educația digitală a devenit normalitate.

Profesorii de aici au înțeles apetitul celor mici pentru device-urile digitale și au investit, de-a lungul timpului, în dotarea permanentă a școlii, proiectul Digitaliada fiind formatul pe care dascălii de aici îl așteptau în privința tehnologiei. Iar formatul nu a fost trasat de profesori, ci de elevi, care au găsit în aplicațiile proiectului o altfel de matematică. Una utilă, logică, grafică. 

Carina, Patricia și Matias sunt colegi de școală la Sîntandrei. Vorbesc liber și deschis, deși au emoții. Discuția despre școala lor, despre profesori și despre tablete i-a făcut să uite de emoții și să ne împărtășească experiența lor în cazul tehnologiei digitale de acasă versus educația digitală.

Digitaliada: Dragilor, vă mulțumesc mult că ați lăsat deoparte emoțiile și ați acceptat să stați de vorbă cu noi. Spuneți-mi, vă rog, ce vă place cel mai mult la școala din Sîntandrei?

Matias: La această școală îmi place foarte mult colectivul de profesori deoarece se implică în proiecte, profesorii fac foarte multe lucruri pentru noi și pentru școală.

Digitaliada: Cum anume simți faptul că profesorii fac multe pentru voi?

Matias: Prin faptul că ne predau multe lucruri astfel încât noi să înțelegem și să evoluăm.

Digitaliada: Ție, Carina, ce îți place cel mai mult la școală ta?

Carina: Și eu apreciez, de asemenea, profesorii. Apreciez faptul că se ocupă, apreciez disponibilitatea lor și faptul că relația nu se rezumă doar la o lecție predată la clasă.

Patricia: Încearcă să ne fie tot mai aproape. De fiecare dată când avem nevoie de ajutor, ei sunt acolo pentru noi, ne ajută dacă nu înțelegem și sunt gata să ne explice oricând. 

Digitaliada: Știu că de la începutul acestui an școlar, în școala voastră a intrat un proiect special. Despre ce este vorba?

Matias: Despre programul Digitaliada. Am primit multe tablete ca noi să învățăm matematică și alte materii pe tablete. 

Digitaliada: Ce alte materii mai înveți pe tabletă?

Matias: Eu, personal, învăț doar matematica. Dar am văzut și aplicații pentru română și pentru alte materii.

Digitaliada: Cum este Digitaliada pentru tine, în clasa a VII-a, Carina? 

Carina: Pentru mine, Digitaliada este un proiect care mă pregătește pentru această eră digitalizată și consider că este un proces educațional care mă ajută foarte mult în a atinge performanța în studiu. Pe mine m-a ajutat să mă dezvolt, m-a ajutat să îmi dezvolt cunoștințele.

Digitaliada: Presupun că aveți acasă tabletă, laptop sau telefon mobil cu care vă jucați și aveți și acces la informație digitală. Care este diferența dintre ceea ce aveți acasă și ceea ce aveți la școală?

Carina: Personalul didactic face diferența, este în permanență un ajutor pentru noi, elevii. Și ne îndrumă pas cu pas.

Patricia: Educația digitală m-a ajutat foarte mult, mai ales în calcule mintale. Am învățat să calculez mai rapid, să folosesc diferite aplicații de care înainte nici nu știam. Am învățat că matematica este posibilă acum și pe tablete. Și asta pare să atragă din ce în ce mai mulți copii. Prima oară am fost foarte emoționați. Adică ne era teamă să ne atingem de tablete, să nu pățească ceva, sau să facem ceva greșit și să-i dezamăgim pe profesori.

Carina: Ne-am familiarizat cu aplicațiile și este o bucurie pentru că nu mai trebuie să tot scriem și totul se desfășoară mult mai repede. Consider că este o metodă revoluționară acest program digital.

Digitaliada: Acum o să vă rog, pe fiecare dintre voi, să-mi spuneți care este aplicația preferată din proiectul Digitalida.

Matias: Aplicația mea preferată este GeoGebra. O aplicație prin care învățăm mai multe lucruri la geometrie.

Carina: Mie-mi place GeoGebra deoarece, având în vedere că sunt în clasa a VIII-a, studiem geometria plană și ne este mult mai ușor să reprezentăm figurile.

Patricia: Și mie-mi place foarte mult GeoGebra, mă ajută să văd exact cum ar trebui să arate un desen. În clasa a VI-a am învățat liniile importante dintr-un triunghi, ceea ce am exersat și astăzi, și m-a ajutat foarte mult. Pentru algebră îmi place foarte mult aplicația Negative Numbers. Ne ajută să facem rapid calcule cu numere negative.