Fundația Orange

Media


Elevii de la Pogonești, Vaslui, i-au cerut directorului să înscrie școala în proiectul Digitaliada

Elevii de la Pogonești, Vaslui, i-au cerut directorului să înscrie școala în proiectul Digitaliada

FOTO: Digitaliada la Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu” Pogonești, județul Vaslui


Evoluăm odată cu societatea, ne schimbăm obiceiurile, îmbrățișăm tehnologia.

O comună din Vaslui face cinste județului deoarece oamenii de aici au înțeles că rutina trecutului trebuie înlocuită cu rapiditatea caracteristică zilelor noastre. Comunitatea din Pogonești nu mai are aceleași preocupări pe care le avea odată, oamenii au evoluat foarte mult și și-au găsit alte interese. Orașul a devenit principala atracție, iar stilul de viața urban a ajuns și în mediul rural.

Astăzi, profesorii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu” Pogonești caută pe internet suport pentru susținerea orelor, elevii fac research, urmăresc tutoriale video, iar de la începutul acestui an școlar, tabletele cu aplicații pentru matematică și T.I.C. se găsesc pe băncile elevilor. Doamna Cristina Păvălescu, director și profesor de limba română la școala „Dimitrie Negruțiu”, a descoperit întâmplător proiectul Fundației Orange, în timp ce căuta link-uri pe care să le trimită ca recomandare de lectură elevilor de clasa a VI-a. A pus și Digitaliada printre aceste link-uri și a așteptat reacția celor mici. Despre implementarea Digitaliada într-o școală din Vaslui, dar și despre dorința acerbă de evoluție a elevilor de la Pogonești ne povestește doamna director Cristina Păvălescu.

Digitaliada: De ce ați insistat să aduceți proiectul în școală?

Cristina Păvălescu: Pentru că mi s-a părut că este cu totul altceva. Eram invitați să participăm la un concurs, iar în cadrul concursului am descoperit un joc, am uitat cum se numește exact, un joculeț care testa cunoștințele de lectură ale copiilor. Le-am spus elevilor ce am descoperit, iar ei au intrat pe site-ul Digitaliada de acasă, fără să le spun eu. A doua zi au venit la mine și m-au întrebat: ''Doamna, dar nu putem și noi să ...?". Nici nu i-am lăsat să termine întrebarea: ''Ba da, putem!'' , le-am răspuns. Și am aplicat. Înainte să fiu director, am fost consilier educativ și i-am implicat pe copii în foarte multe proiecte, iar lor le-a plăcut, era normal să le placă și Digitaliada.

Digitaliada: În școala dumneavoastră, tabletele oferite prin proiect sunt folosite și la istorie, și la cultură civică, nu doar la matematică și T.I.C. Împrumutați tabletele și la orele de română?

Cristina Păvălescu: Da, sigur. Ne ajută foarte mult pentru că accesăm o sumedenie de site-uri literare și urmărim videoclipuri pe YouTube, modalități de predare care ajută mult la limba română. După cel de-al doilea training pentru profesorii Digitaliada, am descoperit aplicația Socrate.

Am fost tare mândră să le arăt copiilor ce am învățat și să folosim tabletele și pentru aplicații. Elevii au fost încântați și m-au încurajat să le dau testare numai din Socrate. Vă dați seama, pentru mine e simplu, prin aceste aplicații verifici foarte ușor ce știu elevii, unde mai trebuie lucrat și care dintre ei are nevoie de mai multă susținere. 

Digitaliada: Cum au primit elevii tabletele și educația digitală?

Cristina Păvălescu: Prima dată am folosit tabletele la ora de limba română. Îmi aduc aminte că aveam oră la clasa a VIII-a, lecția „genul liric”, și aveau nevoie să înțeleagă poezia. M-am gândit că dacă le arăt că tipul acesta de poezie poate fi cântat, vor simți acele trăiri pe care le are genul liric. Le-am propus să aducem tabletele, le-am conectat și, într-adevăr, au fost foarte încântați.

Digitaliada: A fost o premieră și pentru dumneavoastră. Ce ați simțit în acele momente?

Cristina Păvălescu: Așa este, am spart gheața și am decis să folosesc tabletele. Pentru mine, a fost un moment extraordinar să realizez că elevii mei au înțeles și ei sentimentele pe care le transmite acest tip de poezie. De atunci, ei știu genul liric. 

Digitaliada: Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu”, Pogonești a fost construită în urmă cu 144 de ani. Predați zilnic într-o clădire emblematică pentru istoria comunei, iar în același timp aveți pe masă tehnologie de ultimă oră. Cum se împacă?

Cristina Păvălescu: Foarte bine se împacă. Suntem datori să ținem pasul cu modernitatea. Viața copiilor se învârte în jurul tehnologiei și automat trebuie să îi ghidăm spre valoarea educativă pe care o au aceste instrumente de lucru.

Oamenii cred că în mediul rural nu se lucrează pentru evoluție. Eu vreau să schimb această mentalitate.