Fundația Orange

FunLab

Concurs

FunLab

Trimis la 14.01.2021

Altă disciplină
ALTĂ DISCIPLINĂ, I, II, III ÎNCEPĂTOR PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR, EVALUARE

Învățare interactivă și terapie asistată de tehnologie pentru nivelurile preșcolar și primar, învățământ special



Alte materiale educaționale


Multimedia


FunLab este o inițiativă de răspuns la contextul pandemic care a generat mutarea terapiilor psihopedagogice în online. Platforma, găzduită momentan de Facebook ( I know!...dar lucrăm cu ce avem...există intenția de a trece cât de curând în domeniu web dedicat), cuprinde în acest moment aproape 100 de aplicații interactive (în completare zilnică cu resurse noi) create prin patforma wordwall.net, destinate predării – învățării – evaluării preșcolarilor și școlarilor mici cu dizabilități.

De ce wordwall? Pentru că se corelează, din punct de vedere grafic și tehnic,cu nevoile motrice și cognitive ale beneficiarilor, respectiv crearea de conținut (imagine, text) simplu, clar, cu contast vizual și intuitiv; și, ca argument forte, simplificarea la extrem a panoului de comandă, ceea ce înseamnă un ecran curat, evitând astfel numeroasele deturnări (închidere accidentală a ferestrelor, intrare în settings, accesare meniuri, linkuri sau bug-uri irelevante, publicitate etc.) și făcând posibilă astfel parcurgerea cursivă a conținuturilor inclusiv de către copiii cu dizabilități neurologice, motrice sau cu dificultăți de coordonare, inclusiv prin utilizarea unor dispozitive asistive de tip eye-controlled cursor.

Totodată, durata redusă a jocurilor (câteva minute), oferirea de feedback imediat, posibilitatea de reluare și autocorectare (implicit, învățare prietenoasă, „necicălitoare”), posibilitatea de accesare de pe orice dispozitiv (telefon smart, tableta, laptop, PC), controlul la autor al tuturor parametrilor de conținut și instrument, sunt tot atâtea argumente în favoarea acestor aplicații. Și nu în ultimul rând, caracterul măsurabil (existând leaderboard și scoreboard cu punctaj per itemi sau/și per durată) este un avantaj pentru terapeut în aprecierea obiectivă a progresului beneficiarilor.

FunLab este, așadar, un instrument interactiv ce facilitează învățarea intuitivă și dezvoltă abilitățile psihice de suport ale ei (memorie, atenție, psihomotricitate, limbaj)


Alte informații

Platforma contine jocuri și aplicații gândite pe trei domenii terapeutice mari:

- senzorial-cognitiv: jocuri de învățare prin asociere, cu dificultate progresivă de la asocieri simple de tip imagine-imagine (Găsește perechea), asocieri umbră – contur – imagine, asocieri element - detaliu (seriile ColorMe), la raționamente simple cauză – efect sau obiect – context (Moooma! sau Plouă, cu ce mă îmbrac?) și până la operatii logice analitico-sintetice și deductive (seriile MindLab) sau generalizări incipiente (Recunoști animalul?). De asemenea există și o componentă de învățare și cunoaștere a mediului prin abordări tematice ale conținuturilor (Călătorie la Poli, mijloace de transport, culori, forme, animale etc.).

- psihomotric: jocuri interactive ce antrenează memoria de scurtă durată (MemoFun), atenția, concentrarea, orientare spațială și constructul perceptiv-motor (seriile Bloc întors)

- terapie logopedică prin conținuturi de tip flashcarduri pentru demutizare, terapia tulburărilor de limbaj, antrenament fonoarticulator, prelexie-pregrafism.
Am creat și aplicații cu elemente de terapie ocupațională prin jocurile din seria Știi să faci...? care combină provocările digitale cu cele analogice.

Pagina mai conține idei și modele de abordare interactivă a învățării și în format analogic, prin elemente de design interactiv al spațiului educațional. Pentru că noi credem și pledăm pentru interactivitatea all around, nu doar cea dintr-o tabletă. Și promovăm utilizare și consum responsabil de orice, inclusiv de pixeli.

Platforma este gratuită, aplicațiile sunt potrivite inclusiv preșcolarilor și școlarilor tipici și pot fi accesate și distribuite fără restricții din pagina FunLab

https://www.facebook.com/InteractiveLearningResources


FunLab, profesor de Altă disciplină

București

Trimis la 14.01.2021 - 21:59


Materiale similare

Set de activități care îmbunătățesc procesarea vizual-spațială pentru prevenția dislexiei-discalculiei

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, I

Este posibil să nu fi auzit niciodată despre „procesarea vizual-spațială”. Dar ați folosi-o cu siguranță . PVS te ajută să faci lucruri precum să îți găsești drumul spre casă dintr-un cartier nou sau să te orientezi în trafic. Materialul de față propune activități vizuo-spațiale.

O vânătoare „altfel”!

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, III, IV

Inspirat de vânătoarea de comori, Goosechase este o platformă online care vă ajută să creați jocuri prin intermediul cărora elevii primesc diferite misiuni (sarcini). Elevii vor instala pe telefon aplicația și primesc diferite sarcini de lucru.