Fundația Orange

Media


Ghid de înțelegere a emoțiilor pentru copii

Ghid de înțelegere a emoțiilor pentru copii

Știm cât de important este să cunoaștem și să ne înțelegem emoțiile, mai ales în perioade dificile care ne pot afecta, atât pe noi, cât și pe cei mai mici.

Împreună cu colegii de la Mind Education am dezvoltat un ghid pentru copii cu ajutorul căruia aceștia pot învăța despre emoții și care sunt nevoile care stau la baza lor. 

Încă de mici, copiii au nevoie să înțeleagă de ce situațiile prin care trec în viața de zi cu zi le pot trezi stări de bine – entuziasm, bucurie – sau, uneori, emoții neplăcute, cum ar fi teama sau îngrijorarea. În astfel de situații, pentru a-și recăpăta echilibrul, copiii au nevoie să înțeleagă că toate aceste emoții sunt firești și că acestea au în spatele lor niște nevoi care așteaptă să fie îndeplinite. 

Consultă ghidul pentru înțelegerea emoțiilor aici [PDF] 

Ghidul este conceput într-un mod concis și prietenos, cu explicații simple și exemple familiare, astfel încât copiii să înțeleagă ușor tot ceea ce trebuie să știe despre emoții. Prima parte a ghidului explică ce sunt nevoile de bază și cum se manifestă, dar și legătura dintre nevoi, emoții și senzațiile fizice pe care acestea le pot provoca. Cea de-a doua parte prezintă emoțiile de bază, pe care întâlnim cel mai des, precum și scurte exerciții de reflexie sau observație menite să-i ajute pe copii să le recunoască mai ușor în propriile contexte. În final, ghidul oferă o serie de sfaturi și moduri sănătoase de protecție în fața emoțiilor foarte puternice, dar și exerciții și recomandări privind grija pe care trebuie să ne-o purtăm. 

Iată câteva dintre practicile cele mai importante care-i pot ajuta și pe cei mici să-și gestioneze emoțiile și să-și recapete echilibrul atunci când trec printr-o situație dificilă: 

  • Respiră adânc – te va ajuta să crești echilibrul și starea de siguranță
  • Conectează-te cu natura sau plimbă-te pentru câteva minute – vei fi mai conectat cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, cu simțurile tale și vei ajunge să te simți mai în siguranță și să ai o gândire mai clară asupra situației.
  • Observă cum se manifestă o anumită emoție în corp – fii conectat cu tine și cu senzațiile din corp și nu te lăsa stăpânit de emoție, identifică ceea ce simți și preia controlul.
  • Observă gândurile care îți trec prin minte – le poți scrie într-un jurnal, de reținut este că acestea nu ne definesc, iar acțiunile sunt cele mai importante.
  • Identifică nevoia din spatele emoției – învață să ai grijă constant de nevoile tale. Dacă te simți rău, nu prea ai dormit sau nu ai mâncat, este bine să fii conștient de ceea ce îți poți oferi tu ție, dar și ce ai nevoie să ceri de la apropriați.
  • Notează în jurnal experiențele prin care treci. Scrisul te va ajuta să-ți exprimi emoțiile și să-ți organizezi ideile. 

 

Acest ghid le poate fi de folos părinților și profesorilor – alături de Kit-ul de prim ajutor emoțional în situații de criză – pentru a deschide o discuție cu copiii despre emoții, nevoi și ce putem face pentru a le înțelege și gestiona mai bine.  

Chiar dacă este scris cu gândul la cei mici, ghidul poate fi o ocazie bună și pentru adulți să își reamintească de ce este important să fim conectați cu noi înșine pentru a duce o viață sănătoasă și armonioasă.