Fundația Orange

Media


În vizită la Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova - locul unde digitalul schimbă mentalități

În vizită la Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova - locul unde digitalul schimbă mentalități

Învățarea autentică are loc atunci când ai în față un profesor pasionat de materia pe care o predă, care te contagiază cu entuziasm și curiozitate.

La Teregova, entuziasmul se transferă permanent între elevii din bănci și profesorii de la catedră de când sub ochii lor au apărut tabletele. "Vorbim în primul rând de impactul emoțional”, a povestit pentru Digitaliada directorul Liceului Tehnologic „Sfântul Dimitrie” Teregova, județul Caraș-Severin, Maria Damian

"Atunci când vezi că ochișorii copiilor sunt strălucitori, când afișează zâmbetul pe buze și nu au teamă, și își doresc, și freamătă să mai stea acolo un pic sau să mai intre [în laboratorul Digitaliada], e o garanție a faptului că ceva este bine”, ne-a mărturisit doamna director.

Învățătoare de mai bine de 20 de ani, acum consilier școlar și director al liceului, Maria Damian a explicat că povestea proiectului Digitaliada în Teregova a început în cancelarie, acolo unde profesorii obișnuiesc să vorbească despre atmosfera din clase, dar și despre neajunsurile sau limitele cu care se confruntă. "Vedeam că metodele tradiționale, cele pe care le-am aplicat în mod constant de-a lungul carierei didactice, nu mai funcționează în aceiași parametri, adică rezultatele nu mai sunt la fel. Atunci ne-am gândit că trebuie să facem o schimbare. E clar, sistemul de învățământ nu mai poate fi gândit în afara tehnologiei moderne. Și atunci a apărut oportunitatea de a participa la competiția Digitaliada, ediția a III-a. A venit ca o mănușă, în sensul că s-a format o echipă de profesori care a realizat dosarul de candidatură și am avut bucuria să fim selectați”, a declarat aceasta.

De când școala face parte din familia Digitaliada, elevii sunt jucătorii activi, ne spune domnul profesor de matematică, Sorin Ciucă. Copiii "sunt mai atenți, sunt tot timpul conectați. Nu sunt jucători pasivi, sunt activi. Tot timpul sunt în teren alături de profesori; nu pot să iasă din joc pentru că imediat îi vezi la un test”, a mărturisit acesta.

"Dispare o frică”. "Sunt colegi care performează mai bine pe tabletă deoarece se simt în largul lor”. "Orele pe tabletă sunt mult mai distractive față de cele de la clasă”. Aceste mărturii vin de la copiii de gimnaziu ai liceului pentru care tabletele folosite la oră au redefinit școala.

Digitaliada@Teregova

"Noi avem rezultate la nivelul școlii cu aceste tablete. Nu am crezut că voi ajunge să iubesc așa de mult calculatoarele și programele, pentru că sunt la o anumită vârstă. Îmi place că dau rezultate și elevii sunt încântați. Ne simțim mai apropiați unii față de alții. Elevii vin de plăcere, uită că au pauză, uită că trebuie să meargă acasă”, completează domnul profesor Sorin Ciucă.

Și profesorul de TIC este martorul "minunii” că elevii uită să mai plece acasă. "Mulți copii văd școala ca pe ceva foarte complicat, din cauza materiei stufoase. Lucrând pe tablete, văd altfel lucrurile, sunt mai atrași și vin cu drag la școală. De multe ori, mă întreabă: dom’ profesor, nu mergem la tablete? Hai să mai facem o oră în plus!, a povestit Simion Roman, profesor de matematică și TIC.  

"Entuziasmul copiilor e primul lucru care ne încântă”, spune și Ilie Damian. Profesor de matematică la Liceul din Teregova încă din 1990, acesta ne-a arătat cum s-au deschis copiii în fața tehnologiei aduse în clase. Copiii cu note slabe, care credeau că nu pot mai mult, au văzut dintr-o dată că pot să aibă și ei rezultate, că pot să înțeleagă și ei matematica. "În urma activităților digitale, și-au deschis ochii și dorința de evoluție. Este extraordinar! Și-au dat seama că, dacă învață, vor reuși”, a declarat Ilie Damian. "Vedem copii schimbându-și mentalitatea. Au dorința de învăța mai mult. Cred că feedback-ul imediat pe care ni-l oferă testele pe tablete are un efect pozitiv asupra activităților. Elevii se bucură când răspund corect”, completează profesorul de matematică.  

Cadrele didactice de la Teregova sunt persoane inovatoare și muncitoare, care au adus în județul lor un învățământ în pas cu vremurile. Așa am aflat că școala din comuna vecină a început să se pregătească pentru a aplica la următoarea ediție a Digitaliada, iar cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr 1 Oțelu Roșu au văzut cum lucrează cei de la Teregova și au fost foarte încântați, astfel că au au mers la primarul municipiului, au cerut sponsorizare și de atunci au și ei laborator cu tablete.