Fundația Orange

Media


În vizită la Școala Gimnazială Luna de Sus, județul Cluj - locul unde proiectul Digitaliada a fost mult așteptat și dorit

În vizită la Școala Gimnazială Luna de Sus, județul Cluj - locul unde proiectul Digitaliada a fost mult așteptat și dorit

Școala Gimnazială Luna de Sus are cadre didactice pasionate și dedicate misiunii de dascăl, preocupate constant de performanță și pregătire modernă.

De aceea, proiectul și-a găsit firesc locul în cea de-a treia școală Digitaliada din județul Cluj.

Bucuria intrării în familia Digitaliada este vizibilă în întreaga școală: pe holuri și în sălile de clasă am regăsit informații despre proiect și despre aplicațiile din proiect. La ora de matematică la care am asistat am găsit o atmosfera de implicare și curiozitate. Toți copiii primesc atenție și răspunsuri la întrebări. Sunt mândri atunci când răspund corect și curioși să vadă cum s-au descurcat ceilalți. Pot să spun că atmosfera de la ore este mai distractivă, elevii sunt mai interesați, aplicațiile le plac foarte mult. Mai mult, am observat că elevii mai puțin pregătiți reușesc să obțină rezultate mai bune, ne spune profesoara de matematică, Cristina Irimieș. Doamna profesoară a găsit în Digitaliada un ajutor de nădejde și și-a creat un stil de lucru prin prisma aplicațiilor preferate: De exemplu, folosesc Kahoot-ul și Quizizz-ul pentru evaluare. Pentru consolidarea informațiilor am folosit, până acum, Torrential Maths, Phythagorea și GeoGebra. Iar prin faptul că văd în timp real ceea ce se întâmplă și la ce greșesc elevii, mă ajută să pun accent pe exercițiile care se greșesc mult mai des și, astfel, copiii vor reuși să le rezolve corect data viitoare. 

Digitaliada@Luna de Sus, Cluj

 

Dorința de cunoaștere a elevilor a fost cea care i-a mobilizat pe profesori și conducerea școlii să aplice la proiect: Mi-am dorit ca și elevii din această școală să beneficieze de un învățământ modern. Chiar dacă suntem o școală din mediul rural, și copiii de la sate au dreptul la o educație modernă. Ținând cont că trăim într-o lume a tehnologiei, iar copiii, de mici, folosesc telefoanele, tabletele, doar pentru a se juca, acum le pot folosi și pentru a învăța, sunt cuvintele doamnei director Mihaiela Sîmboan.

Elevii sunt partenerii profesorilor în proiect și apreciază ceea ce li se oferă încă din gimnaziu: Tehnologia e importantă. Când vom ajunge la liceu acolo va fi mai multă tehnologie decât aici și e ok să începem încă din școala gimnazială cu tehnologia, ne-a mărturisit Timea. 

La ora de TIC de la clasa a V-a, la care am asistat, am văzut copii dezinvolți, foarte implicați și concentrați: pun întrebări, nu vor să rămână în urmă cu informația. Această implicare i se datorează și profesorului de TIC, cu care elevii au un dialog deschis și prietenos. Predarea are un alt ritm, totul se rezumă la imaginația profesorului, ne mărturisește Tibor Lorincz. Și după cum știmcu toții, imaginația nu are limite, deci posibilitățile sunt nelimitate. Eu sper că elevii înțeleg mai bine ceea ce predăm, iar la evaluări vor participa cu mai multă bucurie. Este un lucru foarte bun ca elevii să și înțeleagă ceea ce predăm și să și aplice, la urma urmei. Să nu plece de la ore pe jumătate împliniți, ne spune domnul profesor de TIC. 

Pe de altă parte, și autoritățile locale au fost și sunt mereu alături de profesori și îi susțin în tot ceea ce fac: Mă bucur foarte tare că acest proiect a ajuns în Luna de Sus pentru că elevii acestei școli au șansa să experimenteze și chiar să fie introduși în tot ceea ce înseamnă mediu digital. Din punctul meu de vedere, tehnologia este ceva care vine peste noi, ne va copleși și va trebui să ne adaptăm acestei schimbări, a declarat Bogdan Pivariu, viceprimarul comunei Florești. 

Reacțiile elevilor sunt cele mai grăitoare și le dau încredere profesorilor că munca lor este apreciată și încurajată: Faptul că avem tablete încă din școala gimnazială este un lucru bun, spune Cătălina, elevă în clasa a VII-a. Reacția Timeeei, colega Cătălinei, la aflarea veștii că vor lucra pe tablete a fost: Wow! Nu credeam că vom ajunge și noi aici, iar Helga, elevă în clasa a V-a, ne-a spus ce a simțit când a aflat că Digitaliada a venit și în școala ei: Fericire.