Fundația Orange

Media


În vizită la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu - școala care pregătește elevii pentru viitor

În vizită la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu - școala care pregătește elevii pentru viitor

FOTO: Orele de matematică susținute digital


Viitorul este ceea ce îi preocupă pe membrii comunității din comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău.

Și cum viitorul elevilor se conturează în școală, autoritățile locale, profesorii și părinții, toți au fost de acord că un proiect care să ofere fiecărui elev acces la tableta lui, cu aplicații educaționale potrivite, va aduce un plus de noutate sistemului tradițional de învățământ. Iar acest lucru s-a întâmplat în comuna Nicolae Bălcescu odată cu implementarea proiectului Digitaliada: elevii s-au arătat din ce în ce mai atrași de școală, profesorii au adaptat programa școlară pentru a se folosi cât mai mult de tehnologia digitală oferită prin proiect, iar părinții și autoritățile locale așteaptă cu nerăbdare ca elevii de azi să devină adulții de mâine. 

Este important să investești în învățământ, din foarte multe puncte de vedere. Trebuie să avem în minte faptul că elevii de azi vor fi cei care vor veni în urma noastră și sperăm să aibă un viitor cât mai frumos. Consider foarte util acest proiect și mă bucur că este implementat în școala din localitatea noastră”, este de părere Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu, județul Bacău.

Profesorii școlii gimnaziale din localitate au înțeles că tehnologia trebuie să facă parte din procesul de învățare, așa că Digitaliada le-a prilejuit transformarea opționalelor: „Cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, am transformat toate opționalele din anul școlar actual în T.I.C. Materia pe care trebuia să o predau era literatură asistată de calculator, însă predau T.I.C., și am făcut în așa fel încât să îmbin științele exacte cu umanismul și a ieșit ceva foarte interesant pentru elevi”, afirmă doamna Crina Antip, directorul Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Ideea este susținută și de Mirela Zemțev, profesor de T.I.C.: „Aceste mijloace tehnologice moderne pot fi folosite în favoarea elevilor, să studieze mai bine, să înțeleagă mai bine materiile; acestor aspecte le adaug eu dezvoltarea gândirii creative”.

Digitaliada@Școala Nicolae Bălcescu


Total diferite sunt acum și orele de matematică desfășurate în laboratorul Digitaliada. Doamna profesoară de matematică, Mihaela Stoica, susține că: „Beneficiul major al tehnologiei prezente la orele de matematică este competitivitatea. Îi animă faptul că își văd unii altora rezultatele și se motivează singuri să ia de la capăt un test și să scoată un rezultat mai bun. În plus, îi uimește cum îi pot monitoriza. Eu îi îndemn să lucreze, să facă exerciții și acasă, le monitorizez activitatea în timp real”.

Anii petrecuți la catedră, printre sute de copii, au făcut-o pe doamna Angela Mistreanu, profesor de matematică, să îi înțeleagă și să îi cunoască pe cei mici. „Nu toți elevii sunt la fel, dar toți știu că în laboratorul Digitaliada toți sunt egali. Fiecare are tableta lui și poate lucra în timpul lui, fără presiune”, afirmă doamna profesoară. „Înainte, testările erau cu emoții, dar de când fiecare copil are tableta lui, acest lucru nu mai întâmplă. Acum elevii așteaptă testările în Kahoot, le iau ca pe o joacă”, susține și doamna profesoară de T.I.C., Veronica Andor. 

Elevii, părinții și inspectorii apreciază accesul la educația digitală. Pentru elevii din bancă, beneficiile țin de dezvoltarea creativității și a imaginației. „Multe dintre orele de matematică s-au desfășurat pe tablete, utilizând diverse aplicații. Acest lucru m-a ajutat foarte mult, mai ales la geometrie, din punct de vedere vizual”, afirmă Rodica, elevă în clasa a VIII-a.

Părinții, pe de altă parte, sunt încântați de felul în care copiii lor se raportează la matematică și informatică. „Am patru fetițe, cea mai mare este în clasa a VI-a și studiază matematică și T.I.C. pe tabletele Digitaliada. Vine acasă foarte entuziasmată și îmi povestește despre cât de frumoase sunt orele”, susține Angela Farcaș, părinte.

Prezent la o oră deschisă, în care profesorii și elevii de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu au demonstrat cadrelor didactice invitate interacțiunea materiilor exacte cu tehnologia, inspectorul școlar Adrian Cosma a concluzionat: „Matematica se completează cu utilizarea acestor instrumente. Rămâne elementar calculul pe hârtie, dar elevii se pot verifica foarte ușor folosind instrumentele digitale”.

Într-o școală în care istoria și tradiția sunt la loc de cinste, educația digitală vine să pună în valoare moștenirea primită de la înaintași. Orele se desfășoară în laboratorul digital, chiar lângă muzeul de istorie al comunității. „Școala nostră găzduiește și o parte importantă a vieții comunității noastre, pentru că aici am deschis atât muzeul școlii, cât și muzeul satului. Am inserat comunitatea în viața școlii și vrem să aducem și comunitatea mai aproape de școală”, conchide doamna Crina Antip, directorul Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu.