Fundația Orange

Media


În vizită la Școala Gimnazială Ștefești - școala în care proiectul Digitaliada se simte ca acasă

În vizită la Școala Gimnazială Ștefești - școala în care proiectul Digitaliada se simte ca acasă

FOTO: Educația digitală stimulează creativitatea elevilor


Într-o comunitate afectată de plecările masive în străinătate, localnicii rămași s-au unit în jurul școlii și împreună depun toate demersurile pentru a le oferi celor mici șanse de creștere și dezvoltare în România.

De la începutul anului școlar 2017-2018, în școala din Ștefești a pătruns și tehnologia digitală. Cu un profesor de T.I.C. pasionat de programare și dornic să le predea celor mici despre utilitatea noilor tehnologii și cu un director receptiv la nou, proiectul Digitaliada se simte ca acasă la Ștefești.

”În prima oră cu tabletele efectul a fost uimitor. Elevii m-au întrebat dacă pot să mai rămână o oră. M-au lăsat fără cuvinte. Ei voiau să mai lucreze probleme pe tabletă. Ca profesor de matematică, întotdeauna vreau să-i motivez. De fiecare dată am un alt demers didactic, pentru fiecare clasă în parte. Îmi doresc foarte tare să-i ajut pe copii, să îndrăgească matematica, pentru că nu toți fac acest lucru. Nu toți ajung IT-iști, dar au nevoie de o bază pentru a se descurca în viață, fără matematică nu pot”, susține directorul școlii, care este și profesorul de matematică, doamna Cristina Rînjea. Cuvinte simple dar care, în realitatea de la Ștefești, se reflectă în rezultatele obținute de elevi la evaluările naționale.

Digitaliada@Școala Ștefești


Contextul actual obligă comunitatea din Ștefești să investească în viitor. O zonă pitorească, darnică și ofertantă din multe puncte de vedere a rămas fără locuitori. ”Dacă ar fi să faceți un sondaj în școală și i-ați întreba pe copii ce doresc să ajungă, o să vă spună sincer: <Eu plec în Italia să lucrez>. Și atunci e dureros, pentru că încerci să-l educi pe copil, să-l faci să înțeleagă că poate să se realizeze și în țară. Sala aceasta și sala paralelă au fost construite cu ajutorul comunității locale în anul 1930. Faptul că părinții și bunicii spun: <Și eu am ridicat o piatră la Școala Ștefești> este mare lucru. Școala Ștefești este un simbol al educației pentru comunitate, pe de o parte, și pentru copii, pe de altă parte, pentru că o apreciază”, spune doamna director.

Digitaliada a venit la Ștefești pentru a completa un demers de normalitate: susținerea educației. Cadrele didactice de aici sunt familiare cu tehnologia, iar odată cu prezența tabletelor pe băncile elevilor, entuziasmul este altul. „Pentru mine este important ca lucrul pe care-l explic să poată fi imediat pus în aplicare. Și atunci este important ca fiecare să aibă instrumentul lui de lucru. Și înainte făceam un fel de  programare, dar prin faptul că aveam un număr limitat de calculatoare, era imposibil să aibă fiecare instrumentul de lucru propriu. Acum este mult mai bine”, afirmă sincer domnul Aurel George Moraru, profesor de T.I.C.

Iar "bine" înseamnă atunci când elevii creează și își dezvoltă abilitățile de comunicare și relaționare. „Astăzi am creat un program. Împreună cu domnul profesor de T.I.C. am pus în practică toate cunoștințele acumulate până acum”, spune Ana, elevă în clasa a V-a.

Și pentru cei mai mari, educația digitală aduce plusvaloare: „Mi se pare mult mai practic de când avem tehnologie digitală la clasă. Lucrând pe tablete, văzând în spațiu figurile, la orele de geometrie, pot înțelege mai bine ce lucrez la clasă și chiar mi se pare că matematica devine din ce în ce mai frumoasă”, spune o elevă din clasa a VIII-a. 

De cealaltă parte, părinții sunt cei care văd în carnete, dar și acasă rezultatele unui învățământ modern. "Am un copil aici la școală, în clasa a VIII-a și mă bucur foarte tare că face orele de matematică și de T.I.C. pe tabletă. Copiii sunt încântați. Fetița mea vine acasă și este entuziasmată, îmi povestește cum a lucrat iar pe tabletă și este super!”, susține doamna Irina Grigore, părinte.

Concluzia o trage domnul Leonard Coțac, inspector școlar pentru management instituțional în județul Prahova: ”În viață nu există materii, nu le punem pe fiecare într-o cutie: cutiuța matematică, cutiuța fizică și așa mai departe. Problemele, oriunde în lume, le rezolvăm folosind cunoștințe din toate domeniile, cât mai multe și cât mai diverse”.



1 comentariu

avatar

ÎN VIZITĂ LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘTEFEȘTI

de Tincuta | 16.07.2018 17:05

Nu degeaba se spune ca "omul sfinteste locul". Felicitari!

Răspunde