Profesorii de la Școala Gimnazială “Matei Basarab" Turnu Roșu, județul Sibiu, au făcut tot ceea ce a ținut de ei astfel încât elevii pe care îi primesc la clase zi de zi să aibă acces la tehnologii de ultimă oră.
Iar uneori, adaptarea la ceva nou presupune ieșirea din zona de confort. Dar este un efort care merită, ne spun cadrele didactice.
"Îmi place și mă străduiesc, mă informez din carte, de pe Internet, de oriunde", ne spune domnul profesor de TIC, Laurențiu Șiclovan. Colega sa, doamna profesoară de TIC, Gabriela Fogoroș, îl completează: "Bineînțeles, am fost dornică de noutate: să văd ce, cum, în ce fel este. Să văd cum pot progresa sau cum pot ajuta elevii; sunt convinsă că dacă nu participam la formări, la acest proiect, nu aveam posibilitatea să îmi extind cunoștințele".
Doamna director Mihaela Floare ne mărturisește că profesorii de mate și TIC sunt foarte atașați de laborator, de munca pe care o fac, sunt impresionați de tot ce au învățat la training-urile Digitaliada. Iar bucuria cadrelor didactice se îmbină cu bucuria elevilor:"E fenomenal ce văd la copiii noștri. Aveam copii care absentau, chiar au fost în risc de abandon, iar acum sunt prezenți la școală, vin la ore, vin cu drag. Acesta este cel mai mare câștig pentru școală, pentru noi și pentru comunitate".
Explicația constă în faptul că atmosfera de la școală este una mult mai relaxantă - iar asta o spun chiar elevii. "Îmi place foarte mult acest mod de a lucra cu tabletele. Mi se pare că este combinația perfectă. Cu ce îmi spune doamna profesoară de mate, cu ce înțeleg de pe tablete, mi se pare că învăț mult mai ușor decât în anii trecuți", spune Ștefania Ciucure, elevă în clasa a VII-a. Doamna profesoară de TIC, Gabriela Fogoroș, spune cu multă convingere că "elevii noștri iubesc tableta, iubesc tehnologia modernă și dacă noi, ca profesori, putem facilita învățarea, predarea, evaluarea, de ce să nu le aplicăm?".
Odată cu proiectul, la școala din Turnu Roșu s-a produs o schimbare de raporturi: "În terenul acesta al lor cu tablete și tehnologie, ei sunt, practic, generația Digitaliada. Iar în ochii lor eu am devenit mai umană, îi rog să mă ajute pentru că aptitudinile lor digitale sunt mult avansate, mă consult cu ei. Sunt puși în valoare și cred că asta contribuie foarte mult la relația mea cu ei", spune profa de mate, Carmen Buta.
Digitaliada@Turnu Roșu
La Turnu Roșu am întâlnit și o clasă de elevi de clasa a VII-a de la Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr” din Avrig, invitați la un schimb de experiență cu elevi de la Turnu Roșu. "Am răspuns pozitiv invitației și suntem bucuroși să vedem o oră de matematică folosind instrumentele digitale, mai exact tablete; a fost foarte interesant ca un elev să învețe alt elev sa folosească tabletele", sunt cuvintele domnului Marcel Luca, director și profesor de informatică la liceul din Avrig. La acest schimb de experiență au fost prezenți și reprezentanți ai ISJ care sprijină activitățile digitale organizate în școală: "Profesorii de matematică și de TIC pot găsi în această lume virtuală acel mediu propice pentru a ajuta elevii să se afirme, a-i ajuta să își descopere preferințele pentru o anumită materie, poate să își aleagă o viitoare profesie, nu se știe niciodată", ne-a mărturisit Mirela Iancu, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Sibiu.
Tabletele, ca instrument de educație, i-au făcut pe copii să descopere că învățarea poate fi spectaculoasă, iar pe profesori, să readucă veselia în clase. Spectaculoase sunt și orele de geometrie, care s-au schimbat foarte mult, sunt mult mai dinamice, intreracțiunea elev-profesor fiind evidențiată. Concluzia ne-o transmite, simplu, profesoara de matematică: "Uneori, noi profesorii uităm că în fiecare dimineață venim pe tărâmul tinereții fără bătrânețe. Digitaliada asta a făcut, de fapt: m-a adus în lumea lor".