Fundația Orange

Media


În vizită la școala din Medieșu Aurit: locul unde elevii se pregătesc digital pentru marile evaluări

În vizită la școala din Medieșu Aurit: locul unde elevii se pregătesc digital pentru marile evaluări

Școala din Medieșu Aurit este prima școală Digitaliada din județul Satu Mare.

Entuziasmul copiilor și al profesorilor de a lucra pe tablete s-a transformat imediat în numeroase activități digitale: pregătirea elevilor pentru Evaluarea Națională de la clasele a VIII-a și a VI-a se face și digital, toți copiii de clasa a VII-a din școală au dat tezele la matematică, prima dată pe tablete, apoi clasic, ziua lui Eminescu a fost celebrată cu un test în Kahoot conceput în așa fel încât copiii au avut de răspuns unor întrebări care au îmbinat viața poetului cu elemente inedite de matematică, ziua Marii Uniri a fost și ea marcată de activități realizate cu instrumentele Digitaliada.

Acest tip de învățare "are un alt grad de acumulare și de însușire a cunoștințelor”, povestește Ion Știrbu, directorul Școlii Profesionale ”George Coșbuc” Medieșu Aurit. "Matematica se simte: copilul o vede, o simte, e mult mai tangibilă pentru el datorită acestor softuri educaționale de pe tablete. Iar copiii influențează dascălul, din toate punctele de vedere. Plăcerea elevilor de a lucra în acest mod îl influențează pe dascăl să exploreze materia mai mult, să dea informații în plus”, completează domnul director.

Gheorghe Marius Moldovan, profesor de matematică de peste 25 de ani la școala din Medieșu, a văzut multe, însă "impactul produs de proiectul Digitaliada este unul deosebit”. "În momentul în care am descoperit și am început să aplic teste în aplicația Kahoot, copiii au fost deosebit de entuziasmați, nu puteam să îi stăpânesc: se bucurau enorm la fiecare întrebare, se putea citi asta pe chipurile lor, iar eu eram fericit pentru că eu concepusem acele întrebări, am văzut reacția, iar asta m-a determinat să mă implic și mai mult”, a spus acesta.

Profesoară de matematică și TIC la Școala Profesională „George Coșbuc" Medieșu Aurit, Dalina Zele s-a declarat încântată, în primul rând, de faptul că "am reușit să facem mult mai atractivă ora de matematică, mult mai pe înțelesul elevilor”. Cu zâmbetul pe buze, doamna profesoară ne povestește despre cum elevii reușesc să înțeleagă acum mult mai mult, despre faptul că a impresionat-o să afle că elevii și-au descărcat acasă aplicațiile pe care le-au găsit pe tablete.

Iar mărturia Ancăi Chivăr, mama unei eleve de clasa a V-a, întărește spusele profesorilor: "Pe lângă educația tradițională, mie mi se pare fenomenal că fiica mea are acces la această educație. Îi place foarte mult la matematică, e bucuroasă, e foarte entuziasmată când ajunge acasă. Înțelege mult mai bine noțiunile teoretice la matematică, lucrează și de acasă pe aplicații”, povestește părintele. Mama fetiței povestește că a constatat că "nu mai există același stres. Aud numai despre cât de mult îi place, că abia așteaptă ora de mate, abia așteaptă ora de info să poată merge în sala specială.

Digitaliada@Medieșu Aurit


Claudia Cziprok, inspector școlar pentru informatică și fizică în județul Satu Mare, a punctat faptul că "este foarte important să existe aplicații care să dea sens acestei tehnologii. Contează foarte mult să avem un conținut educațional tradus în limba română, adaptat pentru a fi aplicat direct la clasă. Deci există un beneficiu atât al copiilor, care sunt natural digitali, dar și al profesorilor. Digitaliada este un program extraordinar de reușit”

Marian Torok este viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Medieșu Aurit și spune că Digitaliada "este un lucru imens pentru comuna noastră. Ne bucurăm că și copiii noștri vin la școală cu o mai mare plăcere deoarece lucrurile pe care le învață pe tablete sunt niște lucruri utile. Eu sunt foarte fericit că suntem o comună pilot în județul Satu Mare”, a mărturisit edilul.  

Prezentă la evenimentul "8 Martie Digital”, organizat la Școala Profesională ”George Coșbuc” Medieșu Aurit, Ioana Bran - fost ministru al Tineretului și Sportului, deputat de Satu-Mare și fostă elevă a acestei școli - a declarat că "acest program aduce plus-valoare comunității, copiilor în mod deosebit și chiar și părinților”.  

Oficialul a precizat că "această tehnologie îi ajută enorm, dar și faptul că pot să învețe aceeași materie sub o altă formă. Categoric acest lucru devine mai interesant, mai atractiv și orice tânăr este atras de acest lucru. Și până la urma urmei, și profesorii au parte de o provocare nouă”.  

Și Adrian Micle, lider de grup al consilierilor municipali din Satu Mare, a participat la evenimentul școlii și a susținut că "acest proiect îi pregătește pe copii pentru viitor. Îi aduce și pe ei mai aproape de un sistem urban, primesc șanse egale să pornească la etapele de învățământ superior”.
Domnul Micle punctează faptul că un mare plus îl reprezintă apropierea elevilor de școală și faptul că diferitele generații au ajuns la un consens: actul educțional trebuie să fie mult mai interactiv.