Fundația Orange

Media


Inspector școlar mate: Introducerea tabletelor în școli este una dintre speranțele mele

Inspector școlar mate: Introducerea tabletelor în școli este una dintre speranțele mele

Întreaga comunitate din Teregova se bucură de sosirea proiectului Digitaliada la ei acasă. Acest lucru ni l-au confirmat Petrică Alexa, director adjunct, Nicolae Stăniloiu, inspector școlar mate, și Traian Berzescu, secretar primărie comuna Teregova.

Digitaliada: Care este povestea proiectului în comuna Teregova?

Nicolae Stăniloiu: Introducerea tabletei în școli este una din speranțele mele. De mult aștept momentul în care copilul nu mai vine la școală cu ghiozdanul, decât, eventual, dacă vrea să își aducă un sandviș sau apă, iar la școală, pe tabletă, să găsească toate manualele școlare. Cred că acesta ar trebui sa fie un ideal către care ar trebui să ne îndreptăm. Ar trebui să combinăm metodele tradiționale cu cele noi. Daca optimizăm îmbinarea celor două metode, efectele ar putea să fie extraordinare.

Digitaliada: Cum a fost primit programul de către elevi?

Petrică Alexa: Accesul la informația digitală a fost asigurat dintotdeauna la noi în școală. Dar tableta este ceva mai nou, este mai elegantă, mai interesantă și foarte atractivă pentru copii. Copiii iubesc tabletele. Ei își doresc să meargă la cât mai multe ore în laboratorul Digitaliada pentru că li se pare că își pot pune în valoare creativitatea. Forța pe care o generează utilizarea instrumentelor digitale îi face să fie mult mai competitivi. Au posibilitatea de a-și etala calitățile. Munca pe tabletă reprezintă pentru ei o experiență nouă și foarte placută din ce am constatat noi.  

Digitaliada: Ce presupune adaptarea la predarea cu tablete?

Petrică Alexa: Pentru a-ți planifica o astfel de oră este nevoie de pregătire. Spre exemplu, este nevoie să îți creezi anumite segmente din scenariul didactic, iar asta presupune timp și muncă. Dar rezultatele sunt foarte frumoase și se pot constata imediat. Feedback-ul este aproape instantaneu. Se vede pe chipul copiilor că au parte de experiențe reușite din care învață cu plăcere.

Digitaliada: Cum este văzut proiectul de către comunitate?

Traian Berzescu: Consider că proiectul Digitaliada este un proiect benefic pentru localitatea noastră. Știm ca la nivel național sunt 40 de unități școlare implicate în acest proiect, printre care ne bucurăm că suntem și noi, Teregova. Digitaliada aduce metode noi de învățare pentru copii. Cum bine știm, la baza societății sunt copiii, ei sunt viitorul acestei națiuni. Noi îndemnăm și alte localități să acceseze acest proiect.