Fundația Orange

Tendințe


Invitații Digitaliada: Profesorul Ciprian Ittu – Platforma mi-a fost un ajutor de nădejde la predarea și la evaluarea online

Invitații Digitaliada: Profesorul Ciprian Ittu – Platforma mi-a fost un ajutor de nădejde la predarea și la evaluarea online

FOTO: Ciprian Ittu, profesor de matematică și TIC la Școala Nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov


Finalul de an înseamnă, dincolo de pregătirile pentru Sărbători, și pregătiri pentru evaluările semestriale.

Și, cum 2020 a fost un an cu totul diferit inclusiv în procesul de învățare, profesorii apelează acum la soluții digitale pentru a putea continua predarea și evaluarea.

Mulți profesori au încercat varianta evaluărilor semestriale în format online pe platforma Digitaliada încă de anul trecut, deoarece i-au găsit imediat utilitatea și ușurința de implementare. Așa că acum folosesc testele de pe platformă pentru evaluarea semestrială nu doar din cauza limitărilor impuse de pandemie, ci și pentru că au înțeles că este cea mai potrivită metodă, atât pentru ei, cât și pentru elevi.

Unul dintre profesorii care a aplicat deja testele online de pe platforma Digitaliada ca metodă de evaluare semestrială anul trecut este Ciprian Ittu, profesor de matematică și TIC la Școala Nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov. Așa că astăzi l-am invitat să împărtășească cititorilor site-ului Digitaliada cum a fost pentru el și pentru elevii săi această experiență și de ce recomandă și celorlalte cadre didactice, indiferent de materia pe care o predau, să utilizeze Platforma Digitaliada de Învățare și testare online și pentru evaluările semestriale de la clasă.

                                                                                     ***

Evaluarea este, la fel ca predarea și învățarea, o componentă esențială atunci când vorbim de procesul educațional. Ea ne ajută să verificăm dacă strategiile și metodele de predare-învățare au fost eficiente, dar îi ajută și pe elevi să își verifice cunoștințele. Când vine vorba de evaluare online, lucrurile devin și mai utile, deoarece profesorii găsesc această metodă mult mai eficientă, iar elevii mult mai plăcută și adaptată noilor vremuri.

Platforma de învățare și testare online Digitaliada oferă gratuit profesorilor posibilitatea de a aplica elevilor lor teste și evaluări semestriale în format digital.

Platforma pune la dispoziția utilizatorilor aproximativ 1000 teste la toate disciplinele, atât pentru nivelul primar, cât și gimnazial și liceal, create de alți profesori înrolați pe platformă.


 

Orice test de pe Platformă se poate vizualiza și apoi copia de orice profesor în propriul cont, editat și adaptat clasei de elevi la care urmează să fie aplicat, iar apoi poate fi activat pentru a fi vizualizat de propriii elevi.

Există posibilitatea de a crea un test nou. Acestuia îi putem stabili un titlu, un grad de dificultate, numărul maxim de aplicări, clasa la care dorim să îl dăm, disciplina, semestrul.

 

 

Personal, am folosit Platforma Digitaliada la clasă, pentru a testa elevii și pentru a face o recapitulare pentru teză.

 Având la dispoziție întreaga gamă de itemi, am realizat și am aplicat mai multe teste cu diferite tipuri de itemi.

În cazul itemilor cu alegere multiplă, ca variante de răspuns se pot pune inclusiv poze capturate de pe ecranul calculatorului.

 

 

 Am adăugat și itemi de completare, unde elevilor le este solicitat să răspundă în mod deschis.

 

 

 Se pot da și itemi cu alegere duală, unde elevii pot alege varianta corectă de răspuns.

 

 

Un alt tip de item pe care l-am folosit în cadrul evaluărilor este cel de tip fișier. În acest caz, profesorul poate propune o problemă mai complexă, elevul o rezolvă pe foaie, fotografiază foaia și o atașează ca răspuns.

 

 

Această modalitate online îmi oferă mie, ca profesor, posibilitatea de a vedea imediat problemele pe care le întâmpină elevii mei, putându-le astfel remedia rapid. Din conturile personale, elevii și părinții lor verifică în timp real notele obținute la test/evaluare semestrială, precum și eventualele greșeli făcute.

 

 

 

 

 

În situația în care școala unde îmi desfășor activitatea se închide în urma deciziei autorităților în actualul context epidemiologic, voi continua să folosesc Platforma Digitaliada și să dau teste online, folosind și opțiunea Conferință video pe care platforma o pune gratuit la dispoziție pentru a supraveghea elevii și pentru a răspunde unor eventuale nelămuriri ale lor.

 

 

 

Așadar, încă de la lansarea ei, Platforma Digitaliada mi-a fost un ajutor de nădejde, atât la predarea, cât și la evaluarea online, într-un mod obiectiv și transparent a elevilor mei, precum și la înștiințarea părinților despre activitatea lor la disciplina pe care eu o predau.

Ciprian Ittu - Profesor TIC la Școala nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov