Fundația Orange

Media


Ioana Alexe, profesor matematică: De când folosesc digitalul, orele au căpătat altă culoare

Ioana Alexe, profesor matematică: De când folosesc digitalul, orele au căpătat altă culoare

FOTO: Tradițional și modern la orele de matematică în Școala Gimnazială Dragomirești


Doamna profesoară este fostă elevă a școlii din Dragomirești, iar din anul 1990 este cadru didactic.

Crede în autoperfecționare și perseverență, precum și în beneficiile echilibrării educației digitale cu cea tradițională.

Digitaliada: Doamna profesoară, cum a fost să aplicați de trei ori la proiectul Digitaliada?

Prof. Ioana Alexe: A fost o provocare, dar chiar ne doream să lucrăm și noi cu tablete. Ni s-a părut un lucru bun pentru școala noastră și ne-am zis că trebuie să reușim.

Digitaliada: În cazul în care răspunsul ar fi fost tot negativ, ați mai fi aplicat și anul viitor?

Prof. Ioana Alexe: Da, cred că da, pentru că am văzut cât de mult sunt implicați copiii în lucrul cu tableta și mi s-a părut util pentru procesul de învățare.

Digitaliada: Cum vi se pare că percepeau elevii orele de matematică înainte și cum le percep acum?

Prof. Ioana Alexe: Acum înțeleg mult mai ușor anumite lucruri. Sunt mai curioși și mai atenți când le spun lucruri noi, le rețin și le aplică mai ușor. Totul trebuie îmbinat, echilibrat, ca lecția să devină atractivă și copilul să rețină ceva. Nici prea mult lucru pe tablete, nici prea mult exercițiu la tablă.

Digitaliada: Cum s-a schimbat modul în care vă pregătiți pentru o oră?

Prof. Ioana Alexe:  În continuare trebuie să acord atenție pregătirii unei ore de matematică. Dar vin cu alte metode de predare, prin care fac elevul să înțeleagă mai ușor, îl fac mai curios. Unii chiar se plictisesc dacă nu înțeleg. Cu o tabletă, laptop, videoproiector, le captez atenția și le trezesc interesul. Ar fi fost nevoie de mai multe ore în care să aplicăm ceea ce am predat. De cele mai multe ori elevii rămân cu ce au înțeles din clasă.

Digitaliada: Ce așteptări aveți de la implementarea acestui proiect? 

Prof. Ioana Alexe: În mod cert acest proiect este un lucru bun pentru școală. Desigur, trebuie să mă perfecționez și eu, să creez niște teste și o să vedem pe parcursul anului ce se va întâmpla. Dar deja orele au căpătat altă culoare.

Digitaliada: Credeți că proiectul Digitaliada poate avea un impact asupra întregii comunități de aici?

Prof. Ioana Alexe: Sunt convinsă ca după ce elevii folosesc tabletele la școală, când ajung acasă sunt foarte entuziasmați și cred că și părinții se simt bine văzându-i încântați. Cred că proiectul are un impact pozitiv asupra comunității. Cu toții ne bucurăm că putem folosi aceste tablete în cadrul lecțiilor.