Fundația Orange

Media


Iulian Cîrdei, profesor TIC: Copiii abia așteaptă următorul test pe tabletă

Iulian Cîrdei, profesor TIC: Copiii abia așteaptă următorul test pe tabletă

Viorel Iulian Cîrdei, profesor de TIC la Școala Gimnazială “Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, ne-a povestit despre ce înseamnă introducerea programului Digitaliada la clasă, cum vede el formările Digitaliada și ce înseamnă “școala viitorului”.

"Elevii abia așteaptă să vină la școală, abia așteaptă să facă orele pe tabletă. Acum mă întreabă când le dau test, acum abia așteaptă următorul test pe tabletă”, ne-a spus profesorul. 

Cum vi s-au părut formările Digitaliada la care ați participat?

Viorel Iulian Cîrdei: Sunt lucruri foarte interesante pe care le învăț, programe pe calculator și pe tabletă pe care le pot pune în practică atât eu singur, cât și împreună cu elevii. Când merg în fața elevilor eu trebuie să fiu pregătit și atunci trebuie să fiu cu 2-3 pași înaintea lor pentru ca de multe ori se întâmplă să lucrez într-un anumit program și un elev să fie înaintea mea. Aici (n.red. la formările Digitaliada) suntem noi elevi și profesorul spune cateva cuvinte, apoi le punem în practică. Mare parte din lucrurile pe care le facem, le și aplicăm cu tableta în față. Scopul formărilor este să fim și noi mult mai bine pregătiți și în același timp să intrăm într-un contact mai profund cu elevii.

Ce părere au avut copiii despre introducerea materialelor digitale la oră?

Viorel Iulian Cîrdei: Elevii abia așteaptă să vină la școală, abia așteaptă să facă orele pe tabletă. Acum mă întreabă când le dau test, acum abia așteaptă următorul test pe tabletă. La clasa a V-a la informatică se face algoritmul și acest lucru îl predăm cu pași, pe când cu programele acestea îi pot învăța clar structura algoritmilor. Lor li se pare un joc, eu le-am spus că sunt jocuri, dar așa învață anumite lucruri care pe viitor o să le fie de mare ajutor. 

Cum ați primit dvs introducerea Digitaliada în școală?

Viorel Iulian Cîrdei: De multe ori învățăm noi de la elevi și trebuie să avem acea deschidere față de ei, să ne dăm seama că putem învața de la alții care sunt mai mici decât noi. Digitaliada este un exemplu de școală a viitorului, ceea ce sper să se petreacă în toate școlile cât mai repede. În prezent, generația actuală de elevi are competențe digitale cu mult mai complexe decât cele avute de noi sau de generațiile trecute. Așa că trebuie updatat totul, trebuie adus la zi.