Fundația Orange

Media


Kit de prim ajutor emoțional, în perioade de criză, pentru profesori și părinți

Kit de prim ajutor emoțional, în perioade de criză, pentru profesori și părinți

Conflictul din Ucraina a stârnit neliniște, nesiguranță și confuzie pentru toată lumea. De aceea, este important ca profesorii să ofere sprijin, să comunice deschis cu elevii și să le ofere răspunsuri potrivite pentru vârsta și starea lor emoțională.

Fundația Orange, în colaborare cu Mind Education, pune la dispoziția tuturor profesorilor și părinților un kit de prim ajutor emoțional în perioade de criză.

Consultă ghidul pentru profesori și părinți [PDF] 

Elevii își petrec cea mai mare parte a timpului la școală, în contact cu profesorii și colegii de clasă, de aceea, în asemenea situații tensionate, școlilor și cadrelor didactice le revine rolul de a crea un spațiu al siguranței, unde se promovează grija reciprocă și empatia. Acest lucru poate fi creat prin dialog constant, oferind elevilor șansa să împărtășească ceea ce simt, dar și să se asculte unii pe ceilalți.

Ghidul conține informații importante despre cum le vorbim copiilor despre război, cum îi sprijinim în perioade incerte, despre impactul expunerii la televizor sau rețelele de socializare, dar și o serie de exerciții ușor de realizat pentru a face față situațiilor de criză.

Ghidul a fost prezentat și în cadrul webinarului gratuit pentru profesori din această săptămână, organizat de Fundația Orange și Mind Education, susținut de doamna dr. Bogdana Păcurari, psihoterapeut de familie cu expertiză în sesiuni de parenting și dezvoltare personală. Discuția a avut ca punct de plecare cum oferim sprijin emoțional copiilor în această perioadă și de ce este important acest lucru.  

Iată și câteva dintre recomandările pe care doamna dr. Păcurari le-a oferit în cadrul discuției:

  • să încercăm să le redăm un spațiu de siguranță elevilor - să fim deschiși, să-i ascultăm și să le răspundem la întrebări;
  • să punem accent pe calitatea timpului petrecut împreună prin diverse activități care îi bucură;
  • să le respectăm părerile și ideile;
  • să îi încurajăm să fie mai buni și să-și manifeste solidaritatea (de exemplu, pot dona jucării, iar cei mai mari pot face voluntariat).

Dacă nu ați reușit să participați la acest webinar dedicat profesorilor, găsiți înregistrarea integrală pe pagina de Facebook Digitaliada.

Iar pe 16 martie, de la ora 17:00, ne întâlnim din nou cu doamna dr. Bogdana Păcurari, de data aceasta într-un webinar gratuit pentru părinți.