Fundația Orange

Lecție introductivă despre bacterii

Concurs

vladxela

Trimis la 10.02.2019

Biologie
BIOLOGIE, V ÎNCEPĂTOR PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Acest material este un produs didactic în format video, care prezintă informații introductive cu privire la bacterii, capitol vizat în programa clasei a V-a și în manualul de Biologie.Conținut video


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


Utilizând mijloace interactive și personaje de tipul celor din desenele animate, simulează diverse situații din viața reală și nu numai, pentru a facilita conexiunea dintre noțiuni teoretice și situații concrete. Folosind umorul, elevii se destind și se concentrează asupra materialului fără să simtă vreo constrângere. Materialul are la final un test de consolidare și evaluare a cunoștințelor acumulate pe parcursul vizionării, prezentat în aceeași manieră umoristică, interactivă.
Acest concept de material video poate fi realizat pentru toate materiile școlare, atuul său constând în durata scurtă, accesibilă (3-5 minute), fiind ușor de utilizat pentru captarea atenției elevilor, susținerea activităților de predare și evaluare clasice, dar și pentru învățarea pe tot parcursul vieții.
Fiind foarte accesibil, materialul poate fi folosit prin intermediul unei platforme de streaming video pe tablete, telefoane mobile, laptopuri sau utilizând un video proiector. Este ideal pentru consolidarea cunoștințelor elevilor care provin din medii defavorizate, cu acces dificil la manuale auxiliare sau la alte mijloace de învățare.
Se pot realiza miniserii de materiale video pentru a acoperi fiecare capitol, cum este capitolul despre bacterii, din exemplul nostru. Probabil 5-10 astfel de materiale video, cu o durată de maxim 30 de minute, ar putea susține întreg capitolul. De asemenea, se pot realiza teste video într-o manieră asămănătoare testului de la finalul materialului anexat (pot fi itemi obiectivi, semi-obiectivi, deschiși) pentru a diminua stresul cauzat de conceptul de examen/evaluare a elevilor. Pentru itemi deschiși, cum ar fi un eseu la limba română, se poate face proiectarea enunțului la început (de exemplu: conceperea unui eseu despre un personaj mitologic), iar ca fundal pentru timpul acordat pot apărea o serie de sugestii de personaje, sunete de bătălii, sunete ambientale, menite să susțină elevii în procesul creativ.


Alte informații

Proiectul a fost realizat utilizând materiale care nu încalcă drepturile de autor, de pe platformele: freepik.com, cont premium; youtube.com/audiolibrary/music; reesound.org și altele.


vladxela, profesor de Altă disciplină

Palatul Copiilor Cluj, România, Cluj-Napoca, Cluj

Trimis la 10.02.2019 - 15:39


1 comentariu

avatar

Biologie

de Buruiana Denisa | 18.05.2020 15:50

Interesanta lecție și foarte utila.

Răspunde

Materiale similare

Clip video Animale vertebrate - Amfibieni

Biologie
BIOLOGIE, V

Clipul video urmărește atingerea competenței specifice: 3.1 Identificarea caracteristicilor sistemelor biologice pe baza modelelor (în conformitate cu programa școlară în vigoare). Materialul poate fi distribuit online elevilor, dar poate fi folosit și în cadrul orelor de biologie desfășurate clasic.

Clasa Viitorului: Google Classroom

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V, VI, VII, VIII

Video-tutorialul conține o secvență demonstrativă de lecție pe tema ”Siguranța pe Internet” folosind aplicația pentru educație Google Classroom din cadrul aplicațiilor Google pentru educație - G Suite for Education.