Armanda Stroia
Trimis la 31.01.2022Mi-am dorit să îi văd pe elevii mei că își cultivă pasiunile, curiozitatea și interesele în timp ce învață o limbă străină. Că se descoperă pe ei și se dezvoltă personal. Chiar dacă nu este ușor, din punctul meu de vedere, profesorii trebuie să reușească să identifice puntea de comunicare adecvată cu elevii noștri nativi digitali. Trebuie să fim conștienți că în epoca YouTube, când sunt vizionate 5 miliarde de videoclipuri zilnic și sunt încărcate peste 500 de ore de conținut video în fiecare minut, formatul video a modificat semnificativ modul în care elevii noștri învață, împărtășesc, colaborează, se distrează.
S-a născut așadar, în mod firesc, în mintea mea întrebarea: de ce să nu valorificăm acest potențial și să trecem la următorul nivel de integrare video în procesul de învățare a limbilor străine? Mă refer, desigur, la tutoriale, vlogs, povestiri digitale, videorecenzii, documentare de sensibilizare, jurnale video pentru reflecție asupra experienței de învățare și lista conținuturilor digitale produse de elevi poate continua.
În mod cert, există provocări în punerea în practică a proiectelor video atractive, dacă ne lăsăm ghidați doar de intuiție. Cercetarea în domeniul LGDV (Learner-Generated Digital Video) este încă în „stadii embrionare” (Reyna 2016), deoarece cadrele metodologice pentru utilizarea în clasă sunt rare, de obicei concepute pentru sistemul universitar, fiind mult prea tehnice, cu o valoare pedagogică scăzută, astfel dificil de contextualizat și adaptat mediului preuniversitar. În prezent, proiectele video care exploatează conținutul produs de elevi sunt departe de a fi integrate în mod activ și metodologic în rutina primară și secundară a orelor de limbi străine.
Consider că proiectele video digitale, bine concepute, oferă o experiență de învățare personalizată, sprijină autonomia, dezvoltă abilitățile lingvistice și de auto-reflecție.
Valorificând studii de referință din bibliografia de specialitate (Goldman 2004, Kearney & Schuck 2005, Reyna & Meier 2018) și observații structurate din timpul activităților mele de la clasă, combinate cu colaborarea internațională în cercetare, am reușit să elaborez un model pedagogic de implementare în sistemul preuniversitar a proiectelor video create de elevi. Acest model a fost premiat în anul 2020 cu bursa IATEFL Bill Lee și prezentat în cadrul conferinței HUPE Croatia 2021.
În esență, acest model combină pedagogia, formarea digitală media (în ciuda ideii preconcepute că elevii sunt nativi digitali, cei mai mulți dintre ei încă mai au nevoie de formare care poate fi transmisă prin stabilirea sistemelor de elevi- experți sau mentori), găzduirea video (Google Classroom, Flipgrid, Seesaw etc.), marcarea rubricilor,a fișelor de observare video, evaluarea contribuției de grup, feedback, strategii pentru consolidare etc. În cadrul atelierelor de editare media, dar și a celor de scriere a poveștii video (storyboard) elevii se pot familiariza cu instrumentele de editare video și tehnicile de scriere.
Bucuria mea a fost să observ efervescența și sclipirea de entuziasm și satisfacție din ochii elevilor, care au muncit ore în șir pentru un videoclip de două minute pentru a trece prin toate etapele unui proiect: documentare, editare și reeditare după sugestiile primate. Au realizat peste o sută de videoproiecte, organizate pe secțiuni care să îi motiveze și să îi inspire.
Anul trecut în Școala altfel, am reușit să celebrăm munca, entuziasmul și implicarea vizibilă în cele aproape 100 de videoclipuri create de elevi de la începutul anului în cadrul proiectului English Short Video Festival: from slime tutorials to thought-provoking documentaries. Astfel, am reușit să realizăm o colecție de resurse video deosebit de atractive și utile precum (a se vedea video prezentarea, programa). Aici se poate observa un exemplu de video proiect (experiment) https://youtu.be/cA4EEhGQ1Wc
Armanda Stroia, profesor de Limbi moderne
Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Dej, Cluj
Trimis la 31.01.2022 - 23:19
Enrichir le lexique sur le thème de l’écologie
Décrire les bons gestes pour préserver la nature dans son quotidien
Iuliana
Scoala Gimnaziala Vadeni, Brăila
Consolidarea cunostintelor de gramatica - Perfectul compus
Dorina
Scoala Gimnaziala Vadeni, Brăila