Fundația Orange

Media


Maria Rus, director: Poți vedea bucuria în ochii copiilor atunci când lucrează pe tabletă

Maria Rus, director: Poți vedea bucuria în ochii copiilor atunci când lucrează pe tabletă

Bucuria pe care copiii o simt atunci când intră în laboratorul Digitaliada nu trebuie să o masori, ci o vezi în ochii lor.

Despre asta ne-a vorbit Maria Rus, director la Școala Gimnazială Luna, care este de părere că generațiile actuale de copii sunt generații digitalizate, motiv pentru care profesorii trebuie să se adapteze la nevoile lor pentru a le fi prieteni. 

Ce părere aveți despre introducerea materialelor digitale la clasă?

Maria Rus: Vrem sau nu vrem să recunoaștem, generațiile actuale de copii sunt generații digitalizate. Dacă noi, cadrele didactice, nu suntem adaptați la nevoile lor, nu o să le fim niciodată prieteni. Cred din tot sufletul că este o modalitate prin care profesorul poate să facă mai mult la clasă pentru elevii lui și pentru el. Se simte și profesorul mai bine când poate să scoată niște rapoarte foarte rapid, are o evoluție a elevului, fară să riște să piardă testele într-un sertar. 

Cum vă simțiți din postura de "profesor de profesor”? 

Maria Rus: Sunt și profesor de profesor, adică formator. Pentru mine să fiu profesor de profesor este o continuare de la clasă, dar este mult mai ușor. Lucrând cu adulți, poți să ceri și să oferi altceva. În momentul în care participi la un curs după care poți să aplici la clasă, ai o satisfacție personală. Există această dorință de a participa la cursuri cu care să poată învăța ceva în plus, nu doar din necesitatea de a face credite. Este nevoie de măiestria profesorului să pună ceea ce trebuie, unde trebuie și când trebuie. Depinde foarte mult de modul în care profesorul știe să aleagă momentul, cantitatea și calitatea materialelor, aplicațiilor pe care le folosește la clasă. 

Ce vedeți schimbat la copii după introducerea Digitaliada?

Maria Rus: Deschiderea este foarte mare, iar copiii așteaptă cu bucurie. Este o bucurie pe care nu trebuie să o măsori, o vezi în ochii copiilor. Acesta este cel mai important lucru în relația cu copiii: bucuria că ei pot să învețe fară să fie stresați.