Fundația Orange


Mate cu Digitaliada, episodul 2: „Adevărat sau Fals?”

Mate cu Digitaliada, episodul 2: „Adevărat sau Fals?”

Al doilea episod este dedicat exersării calculelor cu numere reale. Elevii își vor aminti media aritmetică, media geometrică și media aritmetică ponderată, vor lucra cu grafice și tabele și vor înțelege mai bine principiul noncontradicției.

Cei doi profesori de matematică, Clarisa Cavachi, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București și Adrian Manu, de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, gazdele serialului „Mate cu Digitaliada”, vor prezenta conceptele și rezolvările itemilor 4, 5 și 6 din Subiectul I de la Evaluarea Națională, astfel: 

  • Recapitularea și exersarea calculelor cu numere reale;
  • Înțelegerea mediei aritmetice aplicate pentru numere iraționale;
  • Modul de calcul al mediei geometrice;
  • Aprofundarea mediei aritmetice ponderate și organizarea datelor prin grafice și tabele.

Urmărește episodul doi aici! 

 

Tot în acest episod elevii vor avea ocazia să înțeleagă mai bine exercițiile care presupun alegerea unei soluții de tipul adevărat/fals, corect/greșit, cât și să exerseze principiul noncontradicției  – principiu al logicii matematice care afirmă că o propoziție nu poate fi adevărată și falsă în același timp.  

Așa cum am promis, la finalul fiecărui episod, vă prezentăm și cum este utilizată matematica în viața de zi cu zi. De data aceasta, aducem în lumina reflectorului Proporția de Aur, care se regăsește în natură, în arhitectură și în artă și este reprezentată de litera grecească phi. Mai mult decât atât, se spune că Proporția de aur este o cheie ascunsă a Universului.  

Dacă v-am stârnit curiozitatea, nu uitați să vă abonați la canalul de Youtube al Fundației Orange ca să primiți notificări pentru următoarele episoade și să descoperiți cu fiecare dintre ele cum puteți să folosiți matematica în viața de zi cu zi.

Iar dacă sunteți dornici să aflați mai multe despre personajele și conceptele despre care v-am vorbit în acest episod, iată mai jos și câteva link-uri utile: