Fundația Orange


Mate cu Digitaliada, episodul 5: Natura vorbește în limba matematicii

Mate cu Digitaliada, episodul 5: Natura vorbește în limba matematicii

Primăvara este cel mai potrivit moment să vorbim despre natură, iar pentru că ne apropiem cu pași repezi de Evaluarea Națională, în cel de-al cincilea episod din serialul „Mate cu Digitaliada” natura vorbește în limba matematicii!

Continuăm pregătirile pentru examenul la matematică cu exercițiile 5 și 6 din Subiectul al II-lea. În acest episod elevii vor avea șansa să recapituleze probleme de sinteză, cu diametre, raze, coarde și arce în cercuri.  

Cei doi profesori de matematică, gazdele serialului nostru, vor explica pe înțelesul tuturor cum să vezi cu „ochii minții” interiorul corpurilor geometrice - adică elevii vor vedea clar drepte și plane în interiorul solidelor 3D și modul în care pot fi recunoscute în mediul înconjurător. De asemenea, împreună vom trece în revistă noțiuni legate de unitățile de măsură și vom explica echivalența dintre aceste unități.  Urmărește episodul cinci aici!   

 

În episodul patru te-am provocat să rezolvi o curiozitate matematică și am promis să premiem primul comentariu cu explicația corectă. Indiferent dacă ai răspuns sau nu, în episodul de astăzi vei avea șansa să afli care este rezolvarea.  

Iar spre finalul episodului lansăm o nouă provocare. Trecem la mate-practică, matematica în natură, despre care am anunțat la începutul articolului. Te vom provoca să descoperi cum poți estima înălțimea unui corp înalt, folosind lumina soarelui și teorema fundamentală a asemănării, lucruri despre care vei afla cu siguranță în Episodul 5.  

Dacă vrei să afli și alte curiozități din universul matematicii, nu uita să te abonezi la canalul de Youtube al Fundației Orange