Fundația Orange

Mate cu Digitaliada


Mate cu Digitaliada, episodul 6: „Ecuații și sisteme de ecuații”

Mate cu Digitaliada, episodul 6: „Ecuații și sisteme de ecuații”

Serialul „Mate cu Digitaliada” a ajuns la episodul șase și cel de-al treilea Subiect de la Evaluarea Națională în care vom aborda, pentru început, categoria problemelor de aritmetică, rezolvate cu ajutorul ecuațiilor.

În universul matematicii ecuația este definită ca o egalitate stabilită între două expresii, în care pot exista una sau mai multe necunoscute care trebuie aflate, în funcție de mulțimea de numere din care fac parte. Deși pare complicat, profesorii noștri îți vor arăta cât de simplu este să rezolvi probleme matematice cu ajutorul ecuațiilor sau sistemelor de ecuații.  

Iată câteva lucuri pe care trebuie să le știi despre Subiectul III:

  • Toate problemele au câte două cerințe, exprimate ca subpunctele a) și b).
  • Subpunctul a) îți aduce 2 puncte, iar subpunctul b) îți aduce 3 puncte.
  • Cerința a) este adesea una de justificare a operațiilor pe care le efectuezi. Cum scrii justificarea matematică? Succint. Exprimi clar cum ai gândit problema. 

Urmărește episodul șase aici!  

 

Problemele pe care le vom rezolva împreună în acest episod conțin sugestii de scriere a justificării matematice. Îți vom sugera metode diferite de rezolvare, ca să te ajutăm să alegi planul de rezolvare convenabil ție, dar și în raport de baremul de corectură, astfel încât să iei o notă mare la Evaluare!  

Vei înțelege, de-a lungul episodului, și modurile în care ne întâlnim cu ecuații în viața de zi cu zi. Te-ai întrebat, poate, „La ce îmi ajută ecuațiile în viață?” sau „Ce-i cu atâtea probleme cu procente?”. Ei bine, pentru că fiecare dintre voi obișnuiește să cumpere lucruri zilnic, îți vom explica ecuațiile cu procente din această postură, iar astfel vei înțelege mai bine cum se formează prețurile și cum se aplică reducerile.  

La final, vezi exercițiul propus de Adrian și lasă-ne într-un comentariu pe YouTube rezolvarea, împreună cu justificarea ta, așa cum ai învățat în acest episod. Unul dintre comentariile corecte și complete va fi premiat, prin tragere la sorți! 

Nu uita să te abonezi la canalul de YouTube al Fundației Orange pentru a fi sigur că nu pierzi și restul episoadelor în care vom trece prin exerciții din Subiectul III de la Evaluarea Națională.