Fundația Orange


Mate cu Digitaliada, episodul 8: „Funcții – valori pozitive, valori negative”

Mate cu Digitaliada, episodul 8: „Funcții – valori pozitive, valori negative”

Continuăm pregătirile pentru Evaluarea Națională, iar de data aceasta îți propunem să te împrietenești cu Funcțiile de Gradul I.

În matematică, funcția este relația care asociază fiecărui element dintr-o mulțime un singur element dintr-o altă mulțime. Funcția și graficul ei sunt noțiuni de neînlocuit în viața noastră de zi cu zi. Acestea își găsesc utilitatea în aproape toate ramurile matematicii, în economie, meteorologie sau chiar medicină.  

În episodul 8 din serialul „Mate cu Digitaliada” vei avea ocazia să înțelegi mai bine sistemul de coordonate xOy, necesar pentru reprezentarea grafică a variației unei funcții, legea de corespondență și să verifici dacă un punct este situat sau nu pe graficul unei funcții. De asemenea, îți vei putea verifica cunoștințele în ceea ce privește interpretarea graficelor și vei determina coordonatele punctelor de intersecție ale unui grafic cu axele de coordonate.  

Urmărește episodul opt aici!   

 

Gradul de dificultate al itemilor a crescut o dată cu trecerea la Subiectul III. De aceea, pregătește-te să folosești și câteva noțiuni de geometrie plană sau să calculezi arii, perimetre, distanțe și unghiuri formate pe graficul unei funcții.

Nu-ți fie frică, ai învățat și recapitulat toate aceste lucruri în episoadele anterioare! Subiectul de examen dedicat funcțiilor este însoțit, de obicei, de un grafic orientativ. În timpul examenului vei avea libertatea să completezi direct în grafic sau să îl refaci tu, eventual cu alte unități de măsură.  

La fel ca și celelalte exerciții, acesta are două subpuncte, dintre care prima cerință (a) este mai ușoară, iar cea de-a doua (b) are un nivel mediu de dificultate, pe care trebuie să le redactezi complet, cu toate calculele și pașii de rezolvare.

Pregătește-te pentru Evaluarea Națională cu serialul Mate cu Digitaliada disponibil pecanalul de YouTube al Fundației Orange!